Ghişeele Serviciului de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei municipiului Tulcea nu au mai fost luate azi cu asalt ca în alţi ani.

Aşa se face că luni, 7 ianuarie 2019, în prima zi în care obligaţiile de plată aferente anului 2019 au putut fi plătite, la Tulcea nu au fost cozi şi nervi ca în alte locuri din ţară, o dovadă că tulcenii sunt fie prea ordonaţi, fie prea săraci. Sau poate că a fost zi de sărbătoare iar unii au preferat să fie alături de sărbătoriţii zilei în loc să îşi plătească taxele şi impozitele aferente anului 2019.

Este şi motivul pentru care faţă de prima zi de încasare a anului 2018, care a fost 8 ianuarie, nivelul încasărilor a fost aproape la jumătate! Vorbim de 230.604 lei la ora 16.00 în prima zi de încasare din 2018 şi de numai 119.500 lei, tot la ora 16.00, în prima zi de încasare din 2019.

„În anul 2017 am reuşit să deschidem programul de încasare a taxelor şi impozitelor locale în data de 9 ianuarie, iar anul trecut am deschis mai devreme cu o zi, respectiv pe 8 ianuarie. Sincer vă spun că nu mă aşteptam ca din punct de vedere al programului informatic să reuşim să deschidem mai devreme de 10 ianuarie 2019 şi chiar aşa am şi discutate cu colegii şi colegele din cadrul serviciului. Faptul că s-a lucrat foarte intens în ultimele patru zile, inclusiv sâmbătă şi duminică, s-a văzut în dimineaţa zilei de luni 7 ianuarie 2019 când s-a închis anul fiscal 2018 şi s-a deschis cel din 2019. Aşadar s-a început activitatea de colectare a taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2019. Poate şi pentru că a fost zi de sărbătoare, poate şi pentru că nu am făcut anunţul, ca în alţi ani, că din data de 7 ianuarie 2019 se deschid ghişeele – nici noi nu credeam că e posibil acest lucru – nici încasările nu au fost la nivelul celor din anii trecuţi. Dar dacă ne raportăm la data de 8 ianuarie 2018, ca nivel al încasărilor, probabil că marţi, 8 ianuarie 2019 vom ajunge şi poate că vom depăşi nivelul de 230.604 lei cu care am închis anul trecut ziua de 8 ianuarie”, a declarat şefa Serviciului de Taxe şi Impozite Locale, Daniela Grădinaru.

În ceea ce priveşte bonificaţiile, acestea sunt de numai 5% de anul trecut după ce ani la rând până în 2018 tulcenii persoane fizice se obişnuiseră să plătească mai repede pentru a beneficia de reducerea cu 10% a impozitelor şi taxelor datorate.

Un alt aspect important ar fi acela că după ce mai bine de două luni tulcenii au fost pregătiţi psihologic pentru o taxă de habitat majorată, prin votul majorităţii consilierilor locali, la propunerea viceprimarului Andaluzia Luca din ultima şedinţă de consiliu din 2018, taxa de habitat a rămas neschimbată la 125 de lei de persoană pe an.

În ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale acestea sunt în mare parte aceleaşi ca şi în 2018, cu excepţia impozitului pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice respectiv 1,1 % pentru clădirile evaluate în cei 3 ani anteriori. O reducere de impozit asumată, la fel, de majoritatea consilierilor locali, cu toate că din partea asociaţiilor patronale s-a solicitat o reducere a cotei de impozitare la doar 1%.

Revenind la cuantumul taxelor şi im pozitelor locale, vă prezentăm mai jos câteva simulări de obligaţii pentru proprietăţi cu destinaţie rezidenţială.

95 lei garsoniera in zona străzii Iuliu Maniu

173 lei apartament cu 2 camere în zona străzii Isaccei

213 lei apartament cu 2 camere zona străzii C. Gavrilov

214 lei apartament cu 3 camere în zona străzii Varariei

322 lei apartament 3 si 4 camere zona străzii Babadag

În ceea ce priveşte terenurile, impozitul a rămas neschimbat faţă de anul trecut şi anume 7553 lei pe hectar în zona A, 5269 lei pe hectar în zona B, 3335 lei pe hectar în zona C şi respectiv 1763 lei pe hectar în zona D. Pentru cei mai comozi există posibilitatea achi tăriionline a dărilor pe site-ul www.ghiseul.ro.

Articolul precedentRețea de traficanți de droguri destructurată de polițiști și procurori DIICOT. Șapte persoane au fost arestate
Articolul următorRecepție de Anul Nou la Episcopia Tulcii