În Monitorul Oficial al României nr. 679/06.08.2018 a fost publicată Legea nr. 231/2018 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, lege ce a intrat în vigoare începând cu 09.08.2018. Potrivit legii, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare, persoanele fizice şi juridice pot formula cereri în vederea reconstituirii dreptului de proprietate conform art.23, art.24 respectiv art.27 din Legea nr. 18/1991. Acest termen expiră în data de 6 decembrie 2018, chiar de Moş Nicolae.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Tulcea, „cererile persoanelor îndreptățite vor fi adresate președintelui Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și să îndeplinească următoarele condiții:
– să fie înregistrate într-un registru special întocmit în acest sens;
– să conțină în mod obligatoriu: numele solicitantului (solicitanților), domiciliul, suprafața exactă pentru care se solicită reconstituirea.
La cererea depusă în temeiul art.23 din Legea nr. 18/1991 se vor anexa, în mod obligatoriu, următoarele înscrisuri:
– documentația cadastrală – plan de amplasare și delimitare în zonă – exemplar original;
– declarații de vecinătate, semnate de vecinii de pe toate laturile proprietății – exemplar original;
– copii ale actelor din care rezultă că sunt proprietarii casei de locuit și a anexelor gospodărești de la data dobândirii şi până la data solicitării reconstituirii dreptului de proprietate;
– dacă titularii au decedat, copiii ale actelor care fac dovada calității de persoana îndreptățită să solicite reconstituirea (certificat de moștenitor, certificat de calitate de moștenitor);
– copii ale actelor de identitate( B.I, C.I, pașaport)
– extrase de pe registrele cadastrale și agricole anterioare anului 1990 (certificate conform cu originalul de către secretarul u.a.t – ului, din care să rezulte suprafeţele de teren aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora sau în lipsa acestora orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice (notariale) de martori”.
Fiecare cerere va face obiectul unui dosar individual.
În ceea ce privește documentațiile întocmite în temeiul art.24, respectiv art.27 din Legea nr. 18/1991, acestea se vor completa, după caz, cu înscrisurile care dovedesc îndeplinirea condițiilor cumulative prevăzute de Legea nr. 231/2018.
După primirea documentației, comisiile locale se vor pronunța printr-o hotărâre individuală cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute de art.23, 24 respectiv art.27 din Legea nr. 18/1991, pentru fiecare dosar înregistrat (nefiind admise soluții de tip anexă, pentru mai multe cereri), urmând să înainteze hotărârea și întreaga documentație spre validare Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tulcea. Documentațiile care nu conțin toate documentele menționate vor fi apreciate ca fiind incomplete.
Având în vedere prevederile art. III din Legea nr.231/2018 conform cărora „cererile de reconstituire a dreptului de proprietate formulate în temeiul art. 23, 24 şi 27 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în curs de soluţionare prin proceduri administrative ori judiciare, nu se supun prevederilor prezentei legi”, primăriilor li s-a solicitat o situaţie cu câte cereri sunt în curs de soluționare (pe cale administrativă sau judiciară) la data intrării în vigoare a Legii nr.231/2018 (09.08.2018) și care este stadiul soluționării acestora (câte cereri au fost depuse la comisia locală dar încă nu au fost comunicate Instituției Prefectului Judeţul Tulcea și câte cereri sunt deja depuse la Instituția Prefectului Judeţul Tulcea).
3500 semne
I.C.

Articolul precedentProiect „Stop discriminare în educaţie – toți la fel și totuși diferiți” lansat oficial!
Articolul următorLuni începe vânătoarea în deltă la mistreț și șacal