Pentru a treia oară în ultimii patru ani, Asociaţia Salvaţi Copiii România a oferit o donaţie constând în aparatură medicală Spitalului Judeţean Tulcea pentru secţiile care vizează nou-născuţii şi copiii.
Dacă în 2016 a fost vorba despre un incubator de transport care să salveze viaţa bebeluşilor prematuri transferaţi la alte maternităţi din judeţele limitrofe, iar în 2017 a fost vorba despre un incubator pentru ATI şi un ventilator, donaţii în valoare de aproape 38.000 de euro, anul acesta donaţia a fost una mult mai generoasă şi mai consistentă: două incubatoare pentru nou-născuţi şi nouă injectomate, valoarea totală a acestora fiind de 28.728 euro!
La sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Asociaţiei Salvați Copiii România, alături de Amalia Enache, ambasodor al asociaţiei mai sus amintite, au susţinut azi o conferinţă de presă la care au mai participat managerul Spitalului Judeţean Tulcea, dr Tudor Năstăsescu, coordonatoarea Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea, dr. Andreea Roxana Bibic şi administratorul Judeţului Tulcea, Vasile Strat.
Potrivit reprezentatelor Asociaţiei Salvaţi Copiii, Tulcea ocupă la nivel naţional un dezonorant loc 1 în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă cu o rată de 15,5 ‰ în condiţiile în care media naţională este de numai 6,5 ‰ iar la nivel european rata e de aproape două ori mai mică de numai 3,6 ‰.
„Nu ştiu care este explicaţia aici la Tulcea, poate este din cauza faptului că femeile sunt mai puţin informate sau pentru faptul că sunt foarte multe gravide care sunt neinvestigate până la naştere, însă acesta este rezultatul. Poate sunt şi alte motive, iar ce ţine de lipsa aparaturii medicale încercăm să suplinim noi prin aceste incubatoare şi injectomate aduse secţiilor din spitalul din Tulcea atâtîn 2016 şi 2017, cât şi acum în 2019”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Asociaţiei Salvați Copiii România.
Ne mor copiii pe capete!
Dacă este vorba de statistici, din păcate Tulcea deţine supremaţia la nivel naţional cu cea mai mare rată a naşterilor premature şi mai ales a mortalităţii la naştere. Statistic, în 2018 au fost 952 de naşteri din care 125 prematuri. Anul 2019, cel puţin pe primele 11 luni a adus o îmbunătăţire a situaţiei şi din cele 822 de naşteri doar 94 au fost prematuri. Din păcate, la rata de mortalitate încă stăm foarte rău şi dintre cei 94 de prematuri 9 au murit şi 9 au fost salvaţi graţie transferului la materinităţile din judeţele limitrofe, în special Constanţa.
Aici, intervenţia coordonatoarei de secţie Neonatologie, dr. Andreea Roxana Bibic este un acare arată cât de multe „bube” mai are sistemul nostru de sănătate. „Ne confruntăm cu o situaţie foarte delicată şi anume aceea că de cele mai multe ori locurile de la maternităţile de grad 3, superioare nouă, care suntem de grad 2, adică avem doar o linie de gardă, sunt ocupate. Bun, şi noi, ca şi dumneavpastră, ne-am întrebat cum este posibil ca într-o maternitate de grad 3 toate locurile să fie ocupate şi de la Tulcea să nu mai poată primi. Ei bine, pentru transferuri, cum este şi cazul nostru, în maternităţile superioare nouă, este câte un singur salon” a spus dr. Andreea Roxana Bibic. Altfel spus, exagerând puţin situaţia ipotetică, dacă într-o maternitate cum e Constanţa sunt 100 de locuri libere pentru localnici, bebeluşii de la Tulcea chiar dacă sunt 100 transferabili au acces doar într-un singur salon!
Mulţumiri de la Consiliul Judeţean
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Tulcea, „reprezentanții autorităților tulcene au mulțumit Organizației „Salvați Copiii” pentru atenția sporită acordată județului nostru, dată fiind situația specială existentă aici din punct de vedere al accesului la asistența medicală spitalicească”.
Prezent la conferinţa de presă, administratorul județului, Vasile Strat, a declarat în acest sens: „Aparatura medicală oferită din 2016 încoace Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Tulcea constituie o dotare mai mult decât binevenită pentru noi, tulcenii, având în vedere rata crescută a mortalității infantile înregistrate în județul nostru. Motivul acestei triste realități probabil este cunoscut de toată lumea: accesul îngreunat la serviciile spitalicești, mai ales când vorbim de Delta Dunării. Din acest motiv, atât autoritățile sanitare ale județului cât și cele administrative depun în permanență eforturi pentru îmbunătățirea acestei situații.
Referitor la ceea ce ține de noi, Consiliul Județean, și de sprijinul pe care-l putem oferi, în ultimii ani am făcut toate diligențele pentru a introduce Spitalul Județean de Urgență Tulcea într-un proces de modernizare, ceea ce se și întâmplă la ora actuală grație unui număr de cinci proiecte cu fonduri europene aflate în faza de contractare și altor două aflate în faza de pregătire. La aceasta se adaugă și demersurile permanente ale conducerii Spitalului Județean de a aduce medici specialiști pentru asigurarea funcționalității secțiilor vitale, cum ar fi cea de Terapie Intensivă, Oncologie, Pediatrie, demersuri susținute în permanență de Consiliul Județean prin asigurarea de locuințe de serviciu și alte facilități.
Vă mulțumim pentru donațiile pe care le-ați făcut Spitalului Județean Tulcea, vă mulțumim că nu ne-ați uitat și că azi, prin gestul dumneavoastră, al celor de la „Salvați Copiii”, realmente faceți acest lucru, salvați copiii tulceni, oferindu-le posibilitatea de a crește și a se dezvolta frumos iar unora efectiv dăruindu-le o șansă la viață”.