De cateva saptamani, pe grupurile de facebook, mai multe persoane din Macin si-au manifestat indignarea legata de faptul ca apa potabila se opreste de mai multe ori pe zi si ca nu are presiune, gasind totodata fel si fel de acuze sau motivatii. In acest sens, pentru a informa cat mai corect cetatenii, am contactat conducerea societatii care furnizeaza apa potabila in Macin, SC Aquaserv SA.

„Stiu despre nemultumirea populatiei din Macin, legate de intreruperile dese de apa. Acolo, situatia retelelor de apa este data de faptul ca sunt vechi si foarte vechi, cam peste 50 de ani as putea spune, lucru care necesita inlocuirea imediata a acestora.

Pe primul contract de finantare pe POS Mediu, s-au facut in jur de 25 de strazi, aici referindu-ma la retele, care trebuiesc racordate la bransamentele individuale de apa. Acum cateva zile am avut legatura cu priamria de acolo, e un proiect pentru reabilitare trama stradala de 160 de strazi, iar operatorul de apa, adica noi, Aquaserv-ul, ne-am angajat sa facem cele 25 de strazi, facute de fostul constructor Valceana, pentru bransarea la conducta noua. Aici am angajat un numar de sase muncitori, la acest moment peste o suta de bransamente sunt facute. Saptamanal, trebuie sistata furnizarea apei pe anumitestrazi, pentru a putea bransa pe conducta noua. motiv pentru care apar discutii, nemultumiri.

Prin aceste lucrari facute prin Programul Operational Sectorial de Mediu, au fost reabilitatefronturile de captare si rezervoarele de apa, pe langa cele vechi facandu-se inca doua rezervoare noi, de cate o mie de metri cubi, totodata crescand si presiunea in conducte.” – a spus directorul Aquaserv SA, ing. Ionel Caraman.

Referitor la bransamentele care trebuiesc facute, pentru ca cei de la Primaria Macin sa poata intra sa asfalteze ulterior, am aflcat ca la Aquaserv a fost achizitionat un aparat de inghetat tevi. Acesta poate fi folosit la tevi cu diametrul maxim de doi toli, majoritatea bransamentelor fiind de jumatate de tol si trei sferturi de tol, aparatul este ideal pentru ce trebuie facut acolo. Astfel se va evita oprirea apei pe sectoare mari, practic, fiind nesesara oprirea doar in zona celor cateva case unde se realizeaza bransamentul.

„O mare problema pe care o mai avem la Macin este legata si de bani. Primaria Macin are de achitat catre noi, pentru plata serviciilor, in jur de 700 de mii de lei, adica vreo sapte miliarde de lei vechi. Totodata, operatorul de apa, pentru investitiile!care s-au facut prin programul POS Mediu, are partea lui de finantare, care este de 2% din acest proiect, adica undeva la 550 de mii de lei. ” – a mai precizat Caraman, punctand ca toate investitiile, de oriunde vin ele, se vor intoarce cu titlul gratuit catre Consiliul Local Macin.

 

Articolul precedentDoi copii de 3 şi 7 ani şi bunica lor au murit luaţi de viitură, la Măgurele. Bunicul este încă dat dispărut
Articolul următorTulceanul Vlad Uncu, locul III la Mondialele de Kyokushin – Karaganda/Kazakstan