Ansamblu Aristic Profesionist Baladele Deltei împreună cu Primăria şi Consiliul Judeţean Tulcea vor oferi tulcenilor în perioada 12 noiembrie – 1 decembrie 2018 o serie de evenimente cultural artistice în cadrul unui proiect ce a obţinut finanţare de la Ministerul Culturii tocmai pentru a marca, aşa cum se cuvine marea sărbătoare a României, Anul Centenar al Marii Unirii.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Salonul Albastru al Hotelului Europolis, maestrul Ştefan Coman, directorul Ansamblului Aristic Profesionist Baladele Deltei, a prezentat, în linii mari, proiectul „Spectacolul Internaţional de Folclor Centenarul Marii Unirii”, finanţat de Ministerul Culturii cu 79.000 de lei.

Spectacolul folcloric dedicat Anului Centenar al Marii Uniri va avea loc la Sala Sporturilor din municipiu în data de 1 decembrie 2018 şi va aduce pe în faţa publicului nume mari ale folclorului românesc, dar şi simbolic şapte ansabluri artistice din regiunile istorice ale României de la 1918.

„Vor fi ansambluri artistice din Iaşi, reprezentând Moldova, Bucureşti, reprezentând Ţara Românească, Alba Iulia, reprezentând Transilvania, Chişinău, reprezentând Basarabia şi Cernăuţi, reprezentând Bucovina, alături de ansamblul nostru, Baladele Deltei, în calitate de gazde, dar şi un ansamblu artistic din Focşani, acolo unde ar fi trebuit să fie capitala Ţării în 1918, înainte de Marea Unire. În total deci şapte ansambluri artistice care vor reprezenta practic printr-o prindere în horă formarea României la 1918” a precizat directorul Ansamblului Aristic Profesionist Baladele Deltei.

Proiectul finanţat de Ministerul Culturii nu are numai componenta de folclor ci şi un concurs de studii istorice pe tema unirii Dobrogei cu România – 14 Noiembrie 1878, anul acesta fiind şi un „an rotund” (140) pentru Unirea Dobrogei cu Tara Românească.

Scopul acestui concurs este introducerea în circuitul ştiinţific şi al opiniei publice a unei cât mai ample, diverse şi avizate prezentări privind evenimentul de la 14 Noiembrie 1878 şi a semnificaţiilor sale, precum şi promovarea la nivel naţional şi internaţional a problematicii respective.

După cum a precizat secretarul literar al Ansamblului Aristic Profesionist Baladele Deltei, Dan Arhire, concursul se adresează istoricilor şi oamenilor de cultură preocupaţi de istoria Dobrogei, indiferent de vârstă şi instituţia universitară sau de specialitate în care activează. Tema concursului, ce are ca termen limită de predare a lucrărilor luni, 10 septembrie 2018, a fost „14 noiembrie 1878 – 14 noiembrie 2018: 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Premisele, contextul şi consecinţele naţionale şi internaţionale ale unirii”.

Ilustraţiile eventuale pot fi în număr de cel mult 3 şi nu vor fi incluse în limita celor 25-30 de pagini ale studiului, fiind anexate acestora; ele nu vor fi grevate de dreptul de proprietate. Ilustraţiile nu sunt obligatorii. Studiul va fi redactat în limba română, având câte un rezumat în limbile română şi engleză, de dimensiunea a cel mult o pagină A4/corp 12 fiecare, precum şi lista cuvintelor cheie. Lucrările vor fi jurizate în perioada 11 septembrie 2018-30 septembrie 2018, de un juriu format din specialişti. Primele 6 (şase) lucrări, astfel clasificate în urma jurizării, vor fi premiate, premiile constând în bani, după cum urmează:

– Premiul de excelenţă – contravaloarea a 3500 Euro;

– premiul I – contravaloarea a 2500 Euro;

– premiul al II-lea – contravaloarea a 2000 Euro;

– premiul al III-lea – contravaloarea a 1000 Euro;

– 2 (două) menţiuni – contravaloarea a 500 Euro fiecare.

De asemenea, primele 10 (zece) lucrări, astfel declarate în urma jurizării, vor face obiectul publicării într-un volum antologic, autorii urmând a primi un număr de 10 exemplare fiecare. De asemenea organizatorii vor putea posta pe paginile web proprii toate lucrările intrate în concurs.

Premiile şi volumele vor fi înmânate direct câştigătorilor acestor drepturi, conform jurizării, în cadrul unei festivităţi solemne dedicate zilei de 14 Noiembrie ce urmează a avea loc în Tulcea, în data de 12 noiembrie 2018, în organizarea Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea.

În contextul Anului Centenar, în care se împlinesc şi 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România, organizatorii concursului au considerat că este momentul potrivit spre a acţiona în spiritul îndemnului lansat de istoricul Dan Berindei în anul 2013 la Tulcea, cu prilejul sărbătoririi a 135 de ani a acestui eveniment, când a afirmat: „Noi, istoricii, nu am tratat cu atenţia cuvenită acest important moment al istoriei noastre! E timpul să se repare aceasta!”.

Articolul precedentOpt kilograme de cegă într-un sac de pește, la Grindu!
Articolul următorDoi copii de 10 și 12 ani, luați în convulsii de pe stradă după ce au fumat „ierburi”