Ministerul Sănătății a dat publicității  o nouă statistică legată de evoluția cazurilor de infecție cu West Nile. De la ultima raportare, de acum 2 săptămâni, 5 oameni au murit și 33 au fost infectați cu periculosul virus.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 și până în prezent, au fost înregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 6 decese.

Cele mai multe cazuri sunt în Dolj – 12, Iași – 10 şi București – 8. Lista este completată de Olt și Teleorman cu câte 4, Galați și Ilfov cu câte 3, Brăila și Giurgiu cu câte 2, Bacău, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți, Satu Mare şi Tulcea, cu câte 1 caz. Cele șase decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. Trei dintre decese s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna.

În fiecare ani sunt decese cauzate de acest virus periculos

Situaţia din acest an nu este mult diferită faţă de cele din anii trecuţi în sensul că în anul 2017, la data de 30 august se înregistrau 16 cazuri depistate și 6 decese, iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri și 8 decese.

„Specialiștii consideră că nu e vorba de o epidemie, iar creșterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea tânțarilor. Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din țară s-au luat măsuri de siguranță. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poata fi depistată eventuala prezență a virusului în sângele recoltat. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țântar.

Ca şi simptome, circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;

– limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Pentru infecția cu West Nile nu există vaccin sau tratament antiviral specific!

În ceea ce priveşte Tulcea a fost o suspiciune de infecţie cu virus West Nile în prima parte a lunii la un bolnav din Tulcea internat la un spital din Bucureşti, însă suspiciunea a fost infirmată după ce au fost prelevate analizele. Totuşi, săptămâna trecută la un alt bolnav din Tulcea serul prelevat şi transmis pentru analize la Bucureşti a confirmat infecţia cu virus West Nile şi astfel de ieri Tulcea este pe harta cazurilor confirmate cu virus West Nile.

Articolul precedentMedalie de argint pentru Alexandru Guriencu la Trofeul Şah Club Galaţi!
Articolul următorNumărul de turiști aproape s-a dublat în 2018, față de anul trecut