Tema din acest an pentru Ziua Mondială a Apei, „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, adaptează promisiunea centrală a Agendei pentru Dezvoltare Durabilă din 2030 aceea că, pe măsură ce dezvoltarea durabilă progresează, toată lumea trebuie să beneficieze de apă sigură.

Obiectivul 6 (SDG 6) privind dezvoltarea durabilă este asigurarea disponibilității și a gestionării durabile a apei pentru toți oamenii până în 2030.

Prin definiție, aceasta înseamnă că nu trebuie lăsat nimeni în urmă. Cu toate acestea, astăzi, miliarde de oameni trăiesc în continuare fără siguranța apei – gospodăriile, școlile, locurile de muncă, fermele și fabricile se luptă să supraviețuiască și să prospere.

Grupurile marginalizate – femeile, copiii, refugiații, popoarele indigene, persoanele cu handicap și multe altele – sunt adesea ignorate și uneori, se confruntă cu discriminare, deoarece încearcă să acceseze și să gestioneze apa sigură de care au nevoie.

Oricine sunteți, oriunde vă aflați, apa este dreptul vostru uman. Împreună cu accesul la salubritate, apa sigură stă la baza sănătății publice și, prin urmare, este esențială pentru dezvoltarea durabilă și pentru o lume stabilă și prosperă. Nu putem progresa ca o societate globală, în timp ce atât de mulți oameni trăiesc fără apă sigură.

Ziua Mondială a Apei – 22 martie, este un moment pentru a aborda criza apei și motivele pentru care atât de mulți oameni sunt lăsați în urmă.

MESAJE CHEIE

  • 2.1 miliarde de oameni trăiesc fără surse de apă sigure în locuințele lor.
  • Una din patru școli primare nu beneficiază de servicii de furnizare a apei potabile, iar elevii utilizează surse nesigure sau sunt însetați.
  • Mai mult de 700 de copii sub vârsta de cinci ani mor în fiecare zi de afecțiuni digestive provocate de folosirea surselor nesigure de apă și igienă deficitară.
  • La nivel global, 80% din populație care sunt nevoiți să utilizeze surse nesigure și neprotejate, trăiesc în mediul rural.
  • Femeile și fetele tinere sunt responsabile de colectarea apei în opt din zece gospodării fără surse de apă.
  • Pentru cei 68.5 miliarde de oameni care au fost nevoiți să își părăsească casele, accesul la surse de apă sigură reprezintă o problemă majoră.
  • Aproximativ 159 milioane deoameni colectează apa pentru consum, de la suprafața apei, cum sunt iazurile, cursurile de apă, etc.
  • Circa 4 miliarde de oameni – aproape două – treimi din populația mondială – experimentează o severă lipsă de apă în cel putin o lună dintr-un an.

Obiectivul 6 de dezvoltare durabilă prevede printre altel ca până în 2030:

  • să se obțină acces universal și echitabil la apă potabilă sigură și accesibilă pentru toți.
  • să se asigure accesul la sănătate și igienă adecvată și echitabilă pentru toți, acordând o atenție specială nevoilor femeilor și fetelor și celor aflate în situații vulnerabile
  • îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea dumpingului și reducerea la minimum a emisiilor de substanțe chimice și materiale periculoase, reducerea la jumătate a proporției de ape uzate netratate și creșterea substanțială a reciclării și reutilizării în siguranță la nivel global.
  • creșterea substanțială a eficienței utilizării apei în toate sectoarele și asigurarea unor retrageri durabile și a aprovizionării cu apă dulce pentru a aborda deficitul de apă și pentru a reduce substanțial numărul persoanelor care suferă din cauza deficitului de apă.
  • să se implementeze gestionarea integrată a resurselor de apă la toate nivelurile, inclusiv prin cooperarea transfrontalieră, după caz.
  • protejarea și refacerea ecosistemelor legate de apă, inclusiv munții, pădurile, zonele umede, râurile, acviferele și lacurile
  • să extindă cooperarea internațională și sprijinul acordat țărilor în curs de dezvoltare în activitățile și programele legate de apă și canalizare, inclusiv extragerea apei, desalinizarea, eficientizarea apei, epurarea apelor uzate, tehnologiile de reciclare și reutilizare.
  • susținerea și consolidarea participării comunităților locale la îmbunătățirea gestionării apei și a canalizării.

Cu acest prilej, Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) va dedica ziua de 22 martie 2019 marcării evenimentului, prin organizarea de acţiuni educative împreună cu elevi şi cadre didactice de la şcolile din localităţile Tulcea, Crişan, Chilia Veche şi Sulina, în coordonarea responsabililor centrelelor de informare și vizitare ale ARBDD. Programul acţiunilor va cuprinde evenimente de informare și conștientizare, respectiv prezentarea însemnătăţii evenimentului, concursuri de desene, ateliere de lucru,  activităţi interactive, etc.

Sursă informativă: http://www.worldwaterday.org

Articolul precedentAlt accident pe ruta Tulcea – Agighiol. O persoană a fost rănită
Articolul următorZiua Internațională a Poeziei la Biblioteca Judeţeană!