Poate nu întâmplător astăzi 5 iunie 2019 e o dublă sărbătoare Ziua Internațională a Mediului și Ziua Educatorului. De aceea, tot nu întâmplător, autorităţile de mediu din judeţul nostru s-au gândit ca azi acestă zi să o marcheze la un reputat liceu din Tulcea, respectiv Liceul Teoretic Grigore Moisil. La evenimentul festiv de la acest liceu au participat alături de cadre didactice şi elevi directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, Mirela Raicu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu şi, nu în ultimul rând, iniţiatoarele acestui proiect de parteneriat, consilierul superior Adriana Popescu de la Agenţia de Protecţie a Mediului Tulcea şi profesoara Nicoleta Chirilă de la Liceul Teoretic Grigore Moisil.

Cu prilejul acestui eveniment, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, Mirela Raicu a declarat: În acastă zi trebuie să ne gândim împreună la educația durabilă și la protecția mediului respectiv la sursele ce cauzează poluarea aerului și cum putem să le combatem. Poluarea aerului poate părea complexă, dar putem contribui cu toții la reducerea unora dintre surse. Înțelegerea diferitelor tipuri de poluare și modul în care aceasta afectează sănătatea și mediul nostru ne va ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătățirea aerului din jurul nostru.
Sursele principale de poluare sunt agricultura, locuințele, industria, transportul și deșeurile.
Prin gestionarea corectă a emisiilor și deșeurlor provenite din agricultură, prin utilizarea de surse regenerabila pentru alimentarea cu energie electrică și termică a locuințelor și a unităților industriale putem reduce poluarea aerului.
Producția de energie este o sursă principală de poluare a aerului. Centralele electrice cu ardere de cărbune sunt un factor major de poluare. Acestea trebuiesc înlocuite cu centrale care utilizează energia eoliană, energia solară, și energia geotermală.
Transportul generează aproape un sfert din emisiile de dioxid de carbon la nivel global și această proporție este în creștere. Reducerea emisiilor vehiculelor reprezintă o intervenție importantă pentru îmbunătățirea calității aerului, în special în zonele urbane.
Mersul pe jos sau cu bicicleta reduce cantitatea de emisii în aer.
Îmbunătățirea colectării, separării și eliminării deșeurilor solide reduce cantitatea de deșeuri care sunt arse sau depozitate.
Noi putem contribui prin colectarea selectivă a deșeurilor și prin limitarea cantităţii de deșeuri participând la lupta contra risipei alimentare care a devenit o urgenţă mondială.
Cumpărând alimente cu chibzuinţă și donând alimentele pe care nu le consumam înainte ca ele să expire contribuim la reducerea cantității de deșeuri.”
Ca gazde bune ale evenimentului, elevii clasei a X a C de la Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea au prezentat în cadrul acestei acțiuni referate având ca tema „Combaterea poluării aerului” iar elevii clasei a IX a B de la Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea au pregătit o surpriză foarte plăcută – o scenetă cu o tematică de protecţia mediului.

Articolul precedentZiua Învățătorului: Mesajul inspectorului general școlar Lucica Popișcă
Articolul următorNouă medalii pentru Yamato Dojo la naţionalele de kempo!