Ziua etniei tătare din România este sărbătorită la 13 decembrie de membrii acestei comunităţi încă din anul 2002, această dată fiind aleasă datorită faptului că la 13 decembrie 1917 s-a proclamat Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică, menţionează site-ul oficial al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale .

Proiectul de lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, iniţiat de către deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Ţurco – Musulmani din România (UDTTMR), Amet Aledin, şi de deputatul PNL, Emilian Valentin Frâncu, a fost adoptat de Senat la 13 septembrie 2006 şi de Camera Deputaţilor, la 14 noiembrie 2006, legea fiind promulgată la 4 decembrie 2006.

Cu ocazia Zilei etniei tătare din România, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice. Totodată, potrivit legii, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestei zile, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite, în cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestări.

La Tulcea, acţiunea ce va marca sărbătorirea Zilei etniei tătare din România se va desfăşura la Muzeul Casa Avramide şi va consta în susţinerea unui Simpozion tematic şi al unui mic program artistic, a anunţat preşedintele filialei tulcene UDTTMR, doamna Reian Adilşah.

La 11 februarie 2014, deputaţii au aprobat un proiect de lege, care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006, privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, astfel încât angajatorii să poată acorda liber persoanelor aparţinând acestei etnii, care doresc să participe la manifestările organizate cu acest prilej. Actul normativ, iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale, Varol Amet, fusese adoptat de Senat pe 19 noiembrie 2013, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
Astfel, Legea 14/2014 pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006 privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a intrat în vigoare începând cu data de 7 martie 2014. ,

Articolul precedentProiectiv exploziv calibrul 75 găsit de muncitorii de la reţeaua de canalizare
Articolul următorPieton de 79 de ani rănit pe trecerea de pietoni de pe strada Mircea Vodă