Joi, 24 ianuarie 2019, în Piața Civică a fost sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române printr-un ceremonial militar și religios organizat de Garnizoana Tulcea, urmat de spectacolul „Uniți în cuget și-n simțiri. Hai să-ntindem hora mare!”, în organizarea Consiliului Județean Tulcea, a Primăriei Municipiului Tulcea și a Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”. La manifestări au participat vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea, administratorul public al județului, Vasile Strat, prefectul Lucian Furdui, viceprimarii municipiului, Andaluzia Luca și Petre Marinescu, deputații Mirela Furtună, Anișoara Radu și Vasile Gudu și comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Popa,precum şi şefii structurilor militare ale judeţului .

„24 ianuarie 1859 a reprezentat prima etapă a visului de aur al tuturor românilor, acela de a trăi în aceleași granițe. Am sărbătorit pe tot parcursul anului trecut Centenarul Marii Uniri, însă această unire de la 1918 nu se putea realiza fără alte două momente importante care au precedat-o, și anume Unirea Dobrogei cu Patria Mamă, acum 140 de ani, și Mica Unire de la 1859. S-au împlinit 160 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie și domn al Țării Românești pe 24 ianuarie, consfințindu-se astfel unirea Principatelor Române.

Mă bucură faptul că astăzi sunt mulți tulceni în Piața Civică. Noi, cei din Consiliul Județean Tulcea, alături de Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei“ am  pregătit şi un spectacol folcloric, pe care îl veți putea urmări în timp ce degustați din bucatele tradiţionale. La mulți ani, tulceni! La mulți ani, români!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Dumitru Mergeani.

„Azi, sărbătorim 160 de ani de când românii, sub Alexandru Ioan Cuza, au înfăptuit Unirea Principatelor Române. Nici Unirea Mică, nici Unirea de la 1918 nu ar fi fost înfăptuite dacă românii acelor vremuri nu ar fi fost uniți și nu ar fi avut același ideal.

Alexandru Ioan Cuza nu ar fi reușit dacă înaintea lui nu s-ar fi făcut Unirea vamală  între Moldova și Țara Romaneacsa și dacă oamenii politici ai acelor vremuri, cu adevărat oameni de stat, nu ar fi lucrat la unison pentru idealul național.Azi, ar trebui să privim cu inima și mintea deschisă la exemplul românilor de atunci! Sper, de fapt sunt convinsă, că vom face asta!” a declarat Andaluzia Luca, viceprimar al municipiului

Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată și prin tradiționala Horă a Unirii din centrul municipiului. Invitați speciali ai sărbătorii tulcene au fost Laura Olteanu, Nicoleta Voicu, Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocăniță, Gheorghe Turda, Gheorghe Roșoga. Și-au dat concursul Costel Atanasof, Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric „Dorulețul” și Grupul Coral „Cantus Libera”.

La finalul părţii oficiale a evenimentului, tulcenii au primit porţii generoase de fasole şi cârnaţi, alături de un pahar de vin fiert.

 

Articolul precedentDoi răniţi în urma unui accident produs aproape de I.C. Brătianu
Articolul următorPatru minori, între 15 şi 17 ani, spărgători de autoturisme, au fost reţinuţi de poliţişti