La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, conducerea SNTGN Transgaz SA Mediaş a fost prezentă la Tulcea vineri după amiază pentru a discuta cu primarii din judeţul Tulcea despre posibilitatea de extindere a reţelei de transport gaze naturale pe două conducte noi, una de 32 de kilometri şi alta de 35 de kilometri.

În ultimii ani, Transgaz a realizat o serie de investiţii importante în judeţul Tulcea la cele trei conducte de tranzit ce traversează judeţul nostru, una dintre aceste investiţii fiind în derulare la Isaccea având o valoare estimată la 12 milioane de euro.

Tema discuţiei cu primarii prezenţi la întâlnire a fost însă alta şi anume extinderea acestei reţele de transport pe două zone ale judeţului cu potenţial de realizare a unor reţele de distribuţie pentru localităţi. Este vorba despre o conductă de 32 kilometri de la Mihai Bravu spre Peceneaga care să vizeze comunele Dorobanţu, Ostrov, Topolog, Ciucurova, Dăeni şi Casimcea şi respectiv o a doua conductă de 35 de kilometri de la Tulcea spre Murighiol care să vizeze comunele Nufăru, Beştepe, Mahmudia, Murighiol şi Valea Nucarilor, cu pobilitatate de extindere spre Sarichioi, Jurilovca, Ceamurlia de Jos şi Baia.

„În momentul de faţă, potrivit informaţiilor noastre, anual pentru încălzire se consumă 35 de milioane de metri cubi de lemn de foc. Asta înseamnă 140.000 de hectare de pădure. Nu avem certitudinea că anual se fac reîmpăduriri pe asemnea suprafeţe de teren şi de aceea gazul, de prefecrat cel românesc, este alternativa pentru a proteja aceste sute de mii de hectare de pădure.” a declarat directorul general TRANSGAZ, Ion Sterian.

La nivelul judeţului Tulcea, în afara municipiului, a oraşelor Isaccea şi Măcin precum şi a comunei Jijila, reţele de distribuţie a gazului natural nu avem deşi prin judeţul nostru sunt tranzitate probabil cele mai mari cantităţi de gaz natural.

„Transgaz nu are decât transportul gazului prin conducte de înaltă presiune. Distribuţia, pe conducte de medie şi joasă presiune, sub 6 bari, nu este treaba noastră. Asta trebuie să ştiţi foarte bine dumneavoastră, primarii, şi să transmiteţi acest lucru şi agenţilor economici din zona dumneavostră dar şi populaţiei. Avem la nivel naţional peste 13.500 de kilometri de conducte de înaltă presiune de la care concesionari autorizaţi se conectează pentru a realiza în localităţi reţele de distribuţie locală. Dar pentru aceasta trebuie să aveţi conducta de transport cât mai aproape.” le-a transmis primarilor prezenţi Ion Tătaru, director de dezvoltare în cadrul Transgaz.

Gazul natural în comună, o atracţie pentru orice investitor

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) filiala Tulcea, Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, a  mulţumit conducerii Transgaz pentru deschiderea pe care o are privind extinderea reţelelor de transport din judeţul nostru şi a cerut soluţii pentru limitarea cheltuielilor la nivelul capacităţii unei primării de a susţine o astfel de investiţie.

„Soluţia este simplă: o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară prin care vă puteţi reduce costurile pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice.” a fost mesajul directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Pe lângă ADI Apă Canal şi ADI Deşeuri, o nouă Asociaţie de Dezvolatare Intercomunitară pentru Gaze Naturale ar putea face posibilă intenţia Transgaz de extindere a reţeiei de gaze în cele două direcţii mai înainte amintite.

„Eu cred că proiectul Transgaz de extindere a reţetei de transport gaze poate fi chiar extins mai mult decât atât şi chiar putem merge spre fiecare comună din zona de terasă a judeţului. Pentru cele din deltă cred că este mai dificil şi probabil investiţia ar fi foarte costisitoare. Dacă acest proiect îl începem chiar din acest an cu susţinerea unui procent de 80% din costuri de către Transgaz şi cu un mic ajutor şi de la Consiliul Judeţean pentru cota noastră de 20% eu cred că în trei sau patru ani câteva comune vor avea reţeaua lor de distribuţie şi consumatori de gaze naturale” a precizat Eugen Ion.

 

Articolul precedentSusținerea produselor de înaltă calitate, prioritatea Ministerului Agriculturii
Articolul următor„Pikemaster” a punctat în prima zi o știucă de 101 cm.