După o procedură de achiziţie lansată încă de anul trecut din luna septembrie, zilele trecute a fost publicat, în sfârşit, anunţul de atribuire privind „Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de colectare şi transport a deşeurilor municipale în judeţul Tulcea, inclusiv operarea staţiilor de transfer/sortare de la Măcin şi Delta Dunării şi lungul curier până la staţia de tratare mecano-biologică sau depozitul de la Mihai Bravu”. Un contract în valoare de nu mai puţin de 86.296.268,02 lei adică circa 18 milioane de euro pentru următoarele 96 de luni, adică opt ani adjudecat de firma tulceană JT Grup SRL Tulcea.

Ce presupune contractul 

Delegarea gestiunii va fi, conform anunţului publicat în data de 5 octombrie 2019, pe o durată de 96 de luni iar obiectul contractului constă în delegarea către Delegat a gestiunii activităţilor componente ale serviciului de salubrizare a Delegatarului (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Infrastructurii de Deşeuri Menajere Tulcea, în numele şi pe seama unităţilor administrative-teritoriale membre ADIIDM Tulcea), respectiv:
– Colectarea deşeurilor menajere şi a celor generate de agenţii economici în aria de proiect;
– Colectarea deşeurilor verzi din parcuri, grădini şi pieţe în aria de proiect;
– Colectarea deşeurilor voluminoase şi a DEEE de la populaţie şi agenţii economici din aria de proiect;
– Transportul deşeurilor colectate din aria de proiect la staţiile de transfer/sortare de la Macin şi din Delta Dunării, în funcţie de arondarea pe zone şi de fluxurile de deşeuri stabilite prin Proiect;
– Operarea facilităţilor de la Macin şi din Delta Dunării (staţii de transfer/sortare);
– Transferul (lungul curier) deşeurilor la facilităţile de la Mihai Bravu (staţie de tratare mecano-biologică şi depozit de deşeuri) în vederea tratării/depozitarii, după caz.

Potrivit anunţului de atribuire, ca şi activităţi contractul va include următoarele activităţi din cadrul serviciului de salubrizare:
-Colectarea deşeurilor municipale din pubelele ADIIDM, aflate în zona deservită; voluminoase, atât în baza unui program regulat,cât şi la cererea generatorilor din zona deservită;instituţionale provenite de la agenţii economici,DEEE generate de gospodarii şi agenţi economici,de sticlă din containerele pentru sticlă aflate în aria de deservire şi transportul acestora la facilităţile de deşeuri din judeţ,conform fluxurilor menţionate în Caietul de Sarcini;verzi şi transportul acestora la facilităţile de deşeuri din judeţ,conform fluxurilor menţionate în Caietul de Sarcini;colectarea selectivă la sursă a deşeurilor reciclabile uscate:la punctele de precolectare de la blocurile de locuinţe din oraşele şi din 45 de comune din judeţ, menţionate în caietul de sarcini,din pubelele agenţilor economici la cererea acestora;transportarea deşeurilor menajere, instituţionale şi voluminoase,a deşeurilor reciclabile uscate şi a DEEE colectate la facilităţile de deşeuri din judeţ,conform fluxurilor menţionate în Caietul de Sarcini;
Exploatarea şi întreţinerea vehicul.,instalaţiilor şi utilajelor achiziţionate de Contractant în scopul efectuării acestor Servicii,incluzând dar fără a se limita la:autospeciale colectoare,autoîncărcătoare frontale,autospeciala cu trei compartimente pentru colectarea sticlei,autospeciala pentru spălat containere de 1100 l,tractoare,remorci,pubele,atelier mobil,încărcătoare,maşini de supraveghere;
Exploatarea şi întreţinerea punctelor de precolectare şi a amplasamentelor de gestionare aflate în proprietatea sau administrarea entităţii contractante şi închiriate prestatorului în scopul prestării acestor servicii;
Asigurarea cu pubele suplimentare(în funcţie de necesit.)a tuturor gospodăriilor sau a punctelor de precolectare şi întreţin.acestora;managementul amplasamentelor de gestionare pentru a primi deşeurile voluminoase,DEEE şi deşeurile menajere periculoase prod.de populaţie.

Judeţul Tulcea ar putea deveni model de colectare separată la nivel naţional

Nu multe judeţe din ţară au un operator regional desemnat pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor. Noul operator regional al judeţului Tulcea, JT Grup SRL, este pe această piaţă de 14 ani, împliniţi chiar zilele trecute, şi acoperea până acum, prin contracte separate, mai mult de jumătate din suprafaţa judeţului.

„Acest contract implică o mare responsabilitate şi dincolo de această responsabilitate implicaţiile logistice şi financiare sunt pe măsură. Vom avea nevoie de o sută de noi angajaţi în perioada următoare şi de suplimentarea parcului auto cu încă 12 autospeciale noi. E un efort, cum spuneam, atât logistic dar şi financiar. În ceea ce priveşte transportul naval aici să spunem că suntem bine acoperiţi cu contracte încheiate cu prestatori de servicii cu care am lucrat şi lucrăm. Faptul că vom opera în baza unui contract în toate localităţile Deltei Dunării e un mare avantaj pentru aceste comunităţi locale deoarece costurile suportate de aceştia vor scădea considerabil. Aş spune chiar de patru ori în unele cazuri”, a declarat Ionuţ Tudorache, directorul general al JT Grup SRL.

Legislaţie nouă, responsabilităţi noi, calcule date peste cap

Faţă de momentul în care s-au lansat procedurile de delegare a acestui serviciu şi momentul în care s-a atribuit contractul regulile jocului s-au schimbat.  A apărut mai întâi anul trecut Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu iar din acest an a intrat în vigoare Legea nr. 31/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

„Legislaţia s-a modificat radical faţă de anul trecut şi acest lucru ne complică într-o oarecare măsură calculele făcute înainte de a ne angaja în această licitaţie. Chiar şi în aceste condiţii mai dure ne dorim să fim, ca şi până acum, o societate model şi vrem să facem din judeţul Tulcea un model de colectare separată la nivel naţional, chiar şi în condiţiile în care riscăm să nu fim rentabili din punct de vedere financiar.” a mai declarat Ionuţ Tudorache.

Colectarea separată face toţi banii

Responsabilitatea separării deşeurilor în menajere şi reciclabile revine, conform legislaţiei în vigoare, persoanelor fizice şi juridice. Obligaţia operatorului este aceea de a colecta separat aceste deşeuri menajere şi reciclabile, altfel spus va fi nevoie de două autospeciale. Dacă deşeurile reciclabile, în principiu, pot aduce venituri din valorificare operatorului dacă se face desigur separarea corectă a acestora, JT Grup îşi propune să mai vină cu o nouă sortare şi din menajer.

„O parte semnificativă din deşeurile menajere conţin materiale reciclabile iar noi avem tehnologia de a face, pe o bandă, această sortare suplimentară în deşeuri menajere umede şi deşeuri menajere uscate. Din această nouă sortare putem obţine RDF-ul (refuse-derived fuel) care este un combustibil obținut din tocarea și deshidratarea deșeurilor solide prin tehnologia transformării deșeurilor. La fel din deşeurile umede, legigatul poate produce material biodegradabil şi chiar îngrăşământ pentru agricultură. Ţinta noastră pentru anul 2022 este depozitare zero după o valorificare de 100% a deşeurilor menajere şi reciclabile. E o ţintă ambiţioasă, foarte greu de atins fără sprijinul populaţiei şi pentru asta ne propunem ca în următorii trei ani să ducem campanii de conştientizare că numai prin separarea responsabilă a deşeurilor putem proteja mediul şi reduce costurile” a mai declarat Ionuţ Tudorache.

 

 

 

 

Articolul precedentPSD şi-a retras plângerile împotriva tinerilor care au vandalizat panoul electoral
Articolul următorO casă a ars la Măcin de la o ţigară aruncată la întâmplare