În cursul zilei de astăzi, în cadrul exercițiului Seism 2018, președintele României a decretat instituirea stării de urgență.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de față, în situația producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

În primele 12 ore de la declanșarea exercițiului Seism 2018, s-au înregistrat 450 de persoane decedate. Încă 1791 de persoane sunt rănite.

De asemenea, 3218 persoane sunt în continuare dispărute, forțele de intervenție fac eforturi și la această oră pentru localizarea acestora. Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice – buldo-excavatoare, macarale – precum și echipe canine fac eforturi susținute pentru salvarea acestora și acordarea asistenței medicale de urgență.

Până în acest moment, au fost salvate și evacuate 215 persoane.

În cursul zilei de astăzi forțele de intervenție, din cele patru baze de operații, au acționat în 26 de zone din București și județul Ilfov pentru evaluare, căutare și salvare de persoane.

În urma ședinței Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine și produse de igienă personală. Taberele pentru sinistrați vor fi amenajate în județul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ștefănești și Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităților.

Astăzi au acționat la nivelul municipiului București și județul Ilfov, pompieri din București, precum și din alte județe, sosiți în sprijin cu mijloace tehnice specifice (de stingere, ambulanțe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal și fictive multiple și alte tipuri de ambulanțe specifice intervenției in caz de dezastru). Alături de pompieri au acționat medici, paramedici, militari, voluntari, precum și polițiști și jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.

Conform scenariului, la ora 18.00, a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite, măsură ce se ia într-o situație reală. Această linie telefonică este deservită de persoanal specializat – psihologi și asistenți sociali.

La nivelul municipiului București și al județului Ilfov au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în școli și alte instituții de utilitate publică.

De asemenea, la nivelul spitalelor din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenții chirurgicale.

La acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unități medicale din municipiul București. De asemenea, în cadrul exercițiului a fost instalat de către Ministerul Apărării și spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din Pantelimon.

Articolul precedentATENȚIE EXERCIȚIU! – „Seism 2018”
Articolul următorAJOFM Tulcea organizează „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”