Instituția Prefectului Tulcea sprijină Autoritatea Electorală Permanentă în organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, care vor avea loc în data de 26 mai 2019.

Săptămâna aceasta, pentru o întâlnire cu prefectul judeţului Tulcea, Domnul Lucian Furdui, a fost prezent la Tulcea domnul Andi Mihalache, directorul Filialei Sud-Est a AEP .

„Alegerile din 26 mai 2019, pentru alegerea membrilor Parlamentului European, vor aduce câteva noutăţi în ceea ce priveşte experţii electorali şi operatorii de calcul, aceştia ultimii, prectic oamenii responsabili să scaneze actele de identitate astfel încât să se evite votul multiplu. Legea prevede şi unele situaţii specifice, e adevărat poate chiar excepţionale prin care unui cetăţean i se poate da dreptul de a vota şi la o altă secţie chiar dacă i-a fost scanat deja actul de identitate la o alta. Vorbim de situaţii ipotetice şi excepţionale. Se poate întâmpla ca la o secţie de votare să fie foarte aglomerat, iar persoana căreia i s-a scanat actul de identitate să fie nevoită să plece urgent din localitate. Această persoană poate vota şi în altă localitate, prin excepţie, în baza unei declaraţii pe propria răspunedere şi numai după ce a fost sesizată Poliţia care va face, prin lucrătorii ei, şi o verificare suplimentară care să confirme că într-adevăr persoana nu a votat după ce i s-a scanat actul de identitate. E doar un exemplu, dacă vreţi, prin care legiutorul nu îngrădeşte dreptul de a vota al cetăţeanului, ba dimpotrivă”, a precizat Andi Mihalache.

La aceste alegeri, tot pentru că legiuitorul  nu îngrădeşte dreptul de a vota al cetăţeanului, ba dimpotrivă, pot vota inclusiv cetăţenii europeni aflaţi în România. Pentru aceasta însă, aceştia trebuie să ceară primarului localităţii încrierea lor pe listele electorale speciale cu cel puţin 60 de zile înainte de alegeri (cel târziu până pe 28 martie 2019).

Tot pentru buna organizare a procesului electoral a fost demarată acțiunea de recrutare a experților electorali (președinți și locțiitori ai secțiilor de votare) și operatori de calculator în secțiile de votare, activitate plătită, atenţie!, cu 190 de lei pentru fiecare zi de activitate.

Potrivit legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, art.16, poate fi admisă persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

-are cetățenia română,

-cunoaște limba română scris și vorbit

-are drept de vot,

-are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției,

-nu face parte dintr-un partid politic,

-a absolvit minim 10 clase,

-nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Cei care își doresc să exercite funcția de expert electoral și nu au mai fost președinți sau locțiitori în secțiile de votare, vor completa o cerere de admitere pe bază de examen, iar cei care au mai exercitat aceste funcții, vor depune o cerere de admitere pe bază de aviz favorabil. Cererile vor fi însoțite de copie a actului de identitate și copie a actului de studii (diplomă de bacalaureat, licență sau diploma de 10 clase).

În ceea ce privește operatorii de calculator, aceștia trebuie să aibă minime cunoștințe de operare PC. Ei trebuie să depună o cerere de înscriere, însoțită de copia actului de identitate.

Desemnarea președinților, locțiitorilor și operatorilor pentru fiecare secție de votare se va face prin tragere la sorți computerizată. Fiecare dintre cele trei poziții, inclusiv locțiitorii, vor fi remunerate.

 

Articolul precedentProiect – “Turist în oraşul meu”
Articolul următorVeşti bune pentru locuitorii din Babadag: încep lucrările la Variantă!