O comună tulceană, culmea chiar vecină cu municipiul, a reuşit performanţa de a avea în acest început de an nu unul ci doi viceprimari. Într-un judeţ în care mai multe comunităţi locale au rămas fără primarul ales iar conducerea executivă a primăriei este asigurată prin viceprimar cu atribuţii de primar sau, după caz, de un consilier care a fost ales la jumătatea mandatului viceprimar pentru a cumula şi funcţia de primar (vezi cazul comunei Maliuc), ei bine, Somova e un fel de …municipiu reşedinţă de judeţ. Are doi viceprimari aleşi: Gheorghe Năstase de la PNL şi Elena Visterneanu de la ALDE.

Situaţia a fost prezentată azi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul ALDE Tulcea de către consilierul local Dorinel Bucurlescu vine să întărescă idea că Somova are statut de municipiu. „Somova, comună în care sunt şi eu consilier local ales, are în acest moment doi viceprimari plătiţi. Istoria pe scurt a situaţiei începe în 8 februarie 2018, atunci când, prin adoptarea HCL nr 3, doamna viceprimar Elena Visterneanu a fost eliberată din funcţie, ulterior fiind ales un alt consilier local în funcţia de viceprimar. De anul trecut HCL nr 3 a fost suspendată iar anul acesta, în luna ianuarie, instanţa a hotărât şi anularea acestei hotărâri. Cu toate acestea, deşi instanţa a hotărât repunerea în funcţie a doamnei viceprimar şi celălalt viceprimar e încă în funcţie”, a declarat Dorinel Bucurlescu, în dubla sa calitate de consilier local de Somova şi vicepreşedinte al filialei tulcene ALDE.

Ce spun actorii…

Situaţia de la Somova este cumva onorantă pentru primarul Nicolae Coşovei, care, deşi e primar de comună, se poate considera … edilul unui municipiu reşedinţă de judeţ. Şi asta pentru că nu are, ca toţi primarii de comună, un viceprimar ci, ca toţi primarii de municipii reşedinţe de judeţ, doi viceprimari. „Eu sunt primarul ales al comunei Somova. Că îmi convine să lucrez cu un viceprimar şi cu altul nu, chiar nu decid eu. Este decizia Consiliului local! Nu este atributul primarului să aleagă viceprimarul ci a unei majorităţi a consilierilor, fie că îmi convine mie ca primar acea majoritate, fie că nu îmi convine. Despre situaţia actuală de la Somova chiar nu vreau să comentez. Consiliul local este cel care a hotărât şi va hotărî cine este viceprimar al comunei şi, fie că îmi place sau nu, cu el va trebui să lucrez pentru binele comunităţii”, a declarat primarul Nicolae Coşovei.

La rândul său, viceprimarul Gheorghe Năstase a declarat că: „Instanţa a luat o hotărâre de care Consiliul local va trebui să ia act. Nu suntem în măsură noi să comentăm decizia instanţei ci trebuie doar să o respectăm cu toţii, indiferent care este acea decizie. Consiliul local va trebui să ia cunoştinţă de această decizie şi să hotărască pe cale de consecinţă. Şi indiferent ce se va hotărî eu voi respecta acea hotărâre”, a declarat Gheorghe Năstase.

În fine, „subiectul” conferinţei de presă de la sediul ALDE, respectiv viceprimarul repus în funcţie prin hotărârea instanţei a avut la rândul ei un punct de vedere. „Primul lucru pe care vreau să îl spun şi îl subliniez este acela că eu nu am de împărţit un scaun cu domnul viceprimar Năstase. Ba dimpotrivă, suntem fermieri la bază, şi eu şi el, ne-am respectat tot timpul şi chiar nu îmi este un duşman, aşa cum vor alţii să se creadă. Eu cu primarul am ce am. Şi pentru că sunt orgolioasă şi mai ales pentru că am avut ambiţia să le demonstrez unora că nici măcar nu ştiu să schimbe un viceprimar, am atacat în instanţă hotărârea şi iată că am câştigat. Petru mine e de ajuns şi ce am vrut să demonstrez am demonstrat! Restul chiar nu mai contează! Domnul Năstase poate să rămână viceprimar la Somova şi o mie de ani de acum încolo”, a declarat Elena Visterneanu.

Meciul liberalilor în curtea social democraţilor

Că între ALDE şi PNL nu e o mare dragoste stau dovadă mai multe episoade din politica naţională şi mai ales din cea judeţeană în care, de regulă, „regula” o fac social democraţii. Tocmai pentru că acest meci al liberalilor de la PNL şi a celor de la ALDE se joacă, de regulă, în curtea social democraţilor, vezi şi cazul Somova, dar mai sunt şi alte comune, preşedintele interimar al filialei judeţene ALDE, Octavian Marius Popa, a pus la îndoială alianţa PSD-ALDE. „Noi nu am vrut să facem prea mare vâlvă pe acest subiect tocmai pentru că suntem într-o alianţă cu PSD. Totuşi, ceea ce se întâmplă la Somova pune la îndoială această alianţă care se face, iată, pentru alegerea viceprimarului, între două partide ce se declară duşmane, respectiv PSD şi PNL. Ca să nu mai zic de faptul că cel mai suspect mi se pare PNL-ul care declară sus şi tare că exclude o alianţă cu PSD, însă la Somova o face”, a declarat preşedintele interimar al filialei judeţene ALDE, Octavian Marius Popa. Tocmai din acest motiv, pentru a media „războiul ALDE-PNL de la Somova” s-a cerut implicarea directă a conducerii judeţene PSD în rezolvarea dilemei viceprimarului de la Somova. Vom reveni

 

 

Articolul precedentJudețul Tulcea, destinație turistică extrem de solicitată laTârgul de Turism de la Paris
Articolul următorLovitură de teatru: La Tulcea se poate juca promovarea în Liga I de fotbal