Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat azi, 20 august 2018 suspiciunea de pestă porcină africană şi la exploataţia DAB Zootehnica din Văcăreni, acolo unde sâmbătă, 18 august 2018, analizele prelevate de la porcii din complexul de creştere au ieşit pozitive la laboratorul DSVSA Tulcea.

Cum laboratorul din Tulcea a mai avut un rezultat pozitiv la virusul pestei porcine africane dar neconfirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală s-a procedat la transmiterea probelor către Bucureşti iar rezultatul, de această dată, a fost pozitiv.

După Carniprod Tulcea şi Pigcom Satu Nou, Dab Zootehnica din Văcăreni este a treia şi penultima exploataţie de tip industrial în care erau crescuţi şi îngrăşaţi porci, cu precizarea că faţă de primele două aici nu era şi maternitate. În judeţul Tulcea a mai rămas doar o singură exploataţie de tip industrial unde virusul pestei porcine încă nu a pătruns şi anume Euro Suin din Garvăn.

La începutul acestei luni, probele prelevate de la Dab Zootehnica din Văcăreni confirmau la Tulcea prezenţa virusului pestei porcine africane însă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti acestea erau infirmate iar ferma a ieşit din starea de supraveghere la care a fost supusă încă de la sfârşitul lunii iunie. Administratorul fermei a încercat, fără succes, să valorifice tot efectivul de circa 1800 de porci însă toate abatoarele din zona de sud est a ţării s-au ferit să achiziţioneze porci de la această exploataţie.

„Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmat şi de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, după ce o primă confirmare am avut-o la laboratorul nostru şi prin urmare vom urma paşii ce trebuie făcuţi ca şi în cazul celor două exploataţii de tip industrial de la Carniprod şi Pigcom. Mai întâi vom propune Centrului Local de Combatere a Bolilor uciderea preventivă a întregului efectiv de suine şi apoi vom aproba, împreună cu reprezentantul legal al complexului, procedurile de ecarisare a carcaselor, în caest caz doar prin îngropare nu şi prin incinerare. Concret probabil că acţiunea de ucidere preventivă ar putea începe de miercuri şi la această fermă de creştere şi îngrăşare a porcilor cu un efectiv, din câte ştiu, de circa 1800 de exemplare” a declarat Mitică Tuchilă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Tulcea.

 

Articolul precedentPatru minori cercetați pentru spargere, la Isaccea
Articolul următorAcţiuni de ucidere preventivă a porcilor din gospodăriile din Peceneaga şi Ostrov