Începând cu luna septembrie 2022, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” , publicul va putea viziona expoziția temporară intitulată ”Pași prin evoluție” organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” București.

” Expoziția prezintă un ansamblu de exponate, atât animale naturalizate cât și resturi osoase (cranii și schelete), care evidențiază diferite adaptări ale speciilor la mediul lor de viață.

Evoluția vertebratelor este o poveste de tranziții și schimbări adaptative: tranziție din apă pe uscat (din pești în tetrapode), de pe uscat în aer (din reptile în păsări) și, în unele cazuri, o reîntoarcere în mediul acvatic (ex. balene, dugongi) sau terestru (ex. casuari, pinguini).

Când specii din grupuri diferite intră în habitate asemănătoare, aceste specii trebuie să răspundă unor cerințe biologice asemănătoare. Astfel, convergența în habitate explică în parte corpul alungit și prezenţa înotătoarelor, atât ale rechinului cât și ale delfinului, pentru că funcții similare sunt deservite de părți similare în condiții similare. Cu toate acestea, aceste animale provin din ramuri foarte îndepărtate și rămân pește și, respectiv, mamifer. Toate adaptările evolutive din lumea animală măresc șansele de supraviețuire a speciilor,”au declarat organizatorii expoziției.

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentMarele jaf cu vaccinurile COVID-19! Bani grei și pentru distrugerea lor: 8 milioane de doze – Anunțul lui Alexandru Rafila
Articolul următorMarius Balo, românul care a stat nevinovat în închisoare, în China, acuzații grave: „Am primit amenințări prin ambasador să nu ma insist cu transferul”