România are, încă din 3 decembrie 2018, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP) după o procedură de recunoaştere a produsului ce a parcurs toate etapele naţionale şi europene. Certificatul european de produs cu indicație geografică protejată (IGP) a fost înmânat, o lună mai târziu, pe 3 ianuarie 2019, la sediul Ministerului Agriculturii de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, preşedintelui Asociaţiei Ro Pescador, Daniel Buhai, imediat după şedinţa de bilanţ a ministerului.

„Certificarea IGP a acestui produs reprezintă o recunoaştere a patrimoniului cultural şi natural al Deltei Dunării şi implicit a României pe componenta sa culinară. Delta are mai mult de oferit , respectiv o cultură gastronomică locală bazată pe variatele resurse piscicole iar pe de altă parte pe reţete culinare radiţionale rezultate din interacţiunea multietnică specifică zonei.”, a declarat în cadrul evenimentului de la Bucureşti Daniel Buhai, preşedintele Asociaţiei Ro Pescador.

Ce este de fapt Scrumbia de Dunăre Afumată

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa. Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare românești protejate în UE: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni. În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1440 de produse protejate.

Urmează recunoşterea preparatelor din icre de ştiucă şi de crap

Pentru Salata cu icre de ştiucă de Tulcea Asociaţia Ro Pescador a primit încă de anul trecut protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii, conform legislaţiei europene şi naţionale, iar din decembrie anul trecut s-a depus dosarul şi pentru obţinerea protecţiei la nivel european.

Potrivit Ministerului Agriculturii, începând cu data de 6 iulie 2018, produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea’ a primit protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii conform legislaţiei europene şi naţionale iar dreptul de utilizare a logo-ului naţional cât şi dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Peşti, moluşte şi crustacee proaspete şi produse derivate cu denumirea de Salată cu icre de ştiucă de Tulcea revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judeţului Tulcea care respectă prevederile din caietul de sarcini şi sunt supuşi controlului şi certificării unui Organism de Inspecţie şi Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Salată cu icre de ştiucă de Tulcea este o cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de peşte deltaic (specii din familia Cyprinidae – caras, babuşcă, roşioară, icre de crap neformate – şi familia Percidae – şalău, biban), în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată şi zeamă de lămâie. Salată cu icre de ştiucă de Tulcea este specifică prin reţetă, materii prime, ingrediente şi metoda de preparare. Conform reţetei tradiţionale are o proporţie specifică de 29% icre, formată din minimum 15% icre de ştiucă şi 14% icre de peşte deltaic.

Dacă produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” deja se află în procedura de certificare europeană şi ar putea primi anul acesta produs cu indicație geografică protejată (IGP), un al treilea produs propus spre certificare de către Asociaţia Ro Pescador este „Salata tradiţională cu icre de crap” pentru care se doreşte obţinerea STG-ului nu IGP-ului.

„Pentru acest produs vrem să obţinem şi pe plan european, pentru prima dată de când suntem în UE, certificarea STG adică specialitate tradiţională garantată. Această certificare spre deosebire de IGP, adică indicație geografică protejată, nu va oferi produsului protecţie ci un standard să zicem. Adică acest produs va putea fi comercializat doar dacă este respectată întocmai reţeta. Şi ar fi, cum spuneam, prima certificare de acest gen pe plan european după ce pe plan naţional sunt sute sau poate mii de produse tradiţionale certificate ca atare de către minister după o procedură mai simplă şi aş spune fără o verificare ulterioară”, a declarat Tiberiu Cazacioc, reprezentant al Asociaţiei Ro Pescador.

Articolul precedentConducere interimară la Direcţia de Sănătate Publică Tulcea!
Articolul următorArd două hectare de stuf la Victoria. O casă din apropiere este în pericol