Scăderea accentuată din ultima perioadă a cotelor Dunării a scos la iveală părţi importante ale sitului arheologic Noviodunum, din oraşul Isaccea. Una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate a fost principala bază a flotei romane Classis Flavia Moesica ce controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, spun arheologii citați de Agerpres.

„Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă, sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult. Nu ştim clar momentul în care s-a întâmplat această prăbuşire. Dar această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate. Încercăm să profităm la maxim de scăderea aceasta istorică a nivelului Dunării şi să obţinem informaţii cât mai multe legate de incinta de nord şi de fazele sale constructive. Nu ştiu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi vom mai putea investiga această zonă,” a declarat responsabilul şantierului, Aurel Stănică.

Lucrările desfăşurate în ultima perioadă la cetate sunt realizate într-un proiect de restaurare şi punere în valoare a cetăţii care este finanţat prin Timbrul monumentelor istorice administrat de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Noviodunum este una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate, fiind ultimul vad al fluviului până la Marea Neagră. Aici, Dunărea are albia îngustă, terenurile de pe cele două maluri sunt ferme şi permit construirea unor poduri de vase. Cetatea, potrivit cercetătorilor, a fost principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica, cea care controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, iar în secolul al VI-lea includea un sediu episcopal. 

 

 

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentMarcel Ciolacu: Virgil Popescu trebuie să vină cu un alt act normativ. Fosta mare guvernare de dreapta a făcut o mare tâmpenie cu liberalizarea energiei
Articolul următorJurnalistul Dan Bucura: România ar putea face bani din rezervele de gaze. În schimb, ni se vinde himera din Marea Neagră