La sfârșitul lunii trecute, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea“, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural“, Prioritatea de investiţii 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, apel dedicat zonei de Investiţie Teritorială Integrată Delta Dunării (ITI Delta Dunării). Alături de acest proiect, pe această axă prioritară se mai află în finanțare reabilitarea Farului Vechi din Sulina, dar și a Casei Panaghia din Babadag.

Obiectivul general al proiectului îl constituie conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din judeţul Tulcea în vederea îmbunătăţirii mediului urban. Obiectivul specific al proiectului vizează valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale prin restaurarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea sub aspect structural, funcţional şi arhitectural şi includerea acestuia în circuitele turistice regionale, precum şi creşterea numărului de turişti în oraşul Tulcea. Începerea lucrărilor de restaurare este preconizată în primăvara anului viitor.

„Felicit echipa de implementare a proiectului, pentru că nu este ușor să aduci bani europeni în județ. Casa Avramide și Muzeul de Artă, modernizate anii trecuți tot prin finanțări europene, sunt foarte apreciate de vizitatorii municipiului, care rămân plăcut surprinși de clădirile istorice din Tulcea. Același impact sperăm să-l aibă, după modernizare, și Muzeul de Etnografie și Artă Populară, dar și Farul din Sulina și Casa Panaghia din Babadag, alte două monumente istorice ce vor fi reabilitate prin proiecte pe fonduri europene implementate de Consiliul Județean Tulcea“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

Grupurile ţintă ale proiectului sunt locuitorii municipiului Tulcea, dar și aproximativ 48.000 de turiști care vizitează orașul, structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică și populaţia şcolară. Beneficiarii direcţi sunt Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, instituţie   subordonată Consiliului Judeţean Tulcea, aproximativ 10.000 de vizitatori care vor beneficia de un muzeu restaurat şi  modernizat (reprezentând turişti români şi străini care tranzitează UAT Municipiul Tulcea, şcolari, populaţia locală), dar și UAT Judeţul Tulcea, beneficiar al investiţiei.

Valoarea totală a proiectului este de 18.721.765,70 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 18.513.133,71 lei.

Pe lângă acesta, UAT Județul Tulcea implementează și proiectul privind „Promovarea valorilor culturale prin restaurarea și conservarea punctului muzeal Casa Panaghia, Babadag”, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de 3.165.065,48 lei din care valoarea sumei nerambursabile este de 3.027.906,39 lei.

Nu în ultimul rând, UAT Județul Tulcea implementează proiectul „Punerea în valoare a potenţialului istoric prin restaurarea şi conservarea obiectivului Farul Vechi Sulina. Valoarea totală a proiectului este de 10.158.180,89 lei din care valoarea sumei nerambursabile este de 9.955.017,27 lei.

Obiectivele specifice ale acestor proiecte vizează valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale prin restaurarea acestor obiective culturale sub aspect structural, funcţional şi arhitectural și includerea acestora în circuitele turistice regionale, precum și creșterea numărului de vizitatori respectiv creșterea numărului de turiști în orașele Sulina și Babadag, respectiv județul Tulcea.

Articolul precedentDupă modelul Carniprod, și alţi crescători de porci pot cere scutire de la plata impozitelor locale!
Articolul următorPeste 50 kg peşte fără documente legale şi plase monofilament, confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni