Chiar dacă au ameninţat că vor îneca 15000 de oi în apele Dunării, crescătorii de animale din Grindu, de la Asociaţia Mioriţa Deltei au fost sensibilizaţi luni de reprezentanţii unor asociaţii de protecţie a animalelor şi mai ales de microfoanele televiziunilor şi după ce le-a crescut popularitatea „pe sticlă” au renunţat la gestul şi aşa absurd.
Cu toate acestea, reprezentanţii la vârf ai asociaţiei n-au renunţat la povestea cu înecatul oilor în Dunăre şi ameninţă că au hotărât să acorde un timp de gândire primarului şi autorităţilor de două săptămâni după care vor merge iar cu oile pe malul Dunării, de această dată mai hotărâţi ca luni când, asemeni unui sinucigaş fricos, au vrut doar să se dea în spectacol.
Şi toată această poveste ce a captat atenţia televiziunilor, până la un moment dat, pentru că, spun ei, cei din conducerea Asociaţiei Mioriţa Deltei, pentru că primarul ar refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească prin care aproape 1600 de hectare de islaz comunal ar trebui să le fie date în folosință ciobanilor din localitate.
„Comuna Grindu n-a avut niciodată în istorie 1600 de hectare de izlaz comunal, asta ca să facem o cuvenită rectificare de la bun început. Apoi, pe documente, nu pe vorbe şi ameninţări, izlazul comunal din Grindu are circa 700 de hectare de păşune şi circa 700 de hectare de arabil. De pe cele 700 de hectare de păşune nu vedem noi primăria niciun ban, dar întrebaţi aceşti crescători de animale ce subvenţii primesc! Apoi, de pe arabilul din izlaz în loc să încasăm bani de la unul dintre aceşti fermieri, ne judecăm prin instanţe că el nu vrea să plătească de doi ani. Şi dacă aş avea personal de specialitate în primărie aş recupera aceste sume dar nu am că suntem o primărie mică. Şi uite aşa cu banii neîncasaţi tot primărie mică vom rămâne pentru că nu avem bani de cofinanţare pentru unele proiecte.”, declara primarul din Grindu, Neculai Neagu.
Comuna Grindu este cunoscută pentru numărul mare de crescători de oi și, de sute de ani, tradiția oieritului a fost transmisă din generație în generație. De mai bine de zece ani de când subvenţiile sunt foarte generoase, goana după bani din subvenţia pe hectar şi pe cap de animal a dus la co creştere necontrolată a numărului de animale. Ceea ce nu e neapărat rău, dar dacă nu ai cu ce să le hrăneşti e tot o crimă…
Gheorghe Cristea, președintele asociației de crescători de oi se plânge: „Au făcut într-așa fel ( cei de la Primăria Grindu n.n ) de au scos 500 de hectare de teren și le-a dat la 4 fermieri. Noi am intervenit, i-am dat în judecată. La Tulcea, la Tribunal, am câștigat, scrie negru pe alb să elibereze pășunea ocupată de fermieri. O să ne moară oile de foame. Altfel, când o da gerul, le suim și le aruncăm în Dunăre”. Când? Desigur, după Centenar când şi televiziunile nu mai au subiecte ..

Articolul precedentSe lucrează la un mou Masterplan de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată!
Articolul următorS-a înființat Comitetul Pescăresc din RBDD!