Comisia Europeană a anunțat la sfârşitul săptămânii trecute localităţile câștigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU. Un număr de 224 de localități din România vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless. În total au fost alocate 42 milioane euro pentru toate cele 2.800 localități din întreaga UE, care vor beneficia de finanțare.

Cele 30 de state participante au avut garantate, fiecare, un număr de minimum 15 bonuri și maximum 224, în funcție de numărul înscrierilor. Bonurile pot fi utilizate de localitățile selectate pentru a pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri, precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice.

Printre cele 224 de localităţi din România se numără şi patru din judeţul nostru. Este vorba despre municipiul Tulcea şi comunele Izvoarele, Luncaviţa şi Mihail Kogălniceanu.

Comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie și societate digital, a declarat: „Datorită primului apel WiFi4EU, 2.800 de localităţi din întreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau călători, acces gratuit la internet în spațiile publice, aducând conectivitatea mai aproape de cetățeni în viața lor de zi cu zi. Acele localităţi sunt situate în toate colțurile Europei. Îmbunătățirea conectivității în UE este o parte esențială a strategiei noastre privind piața unică digitală, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru să devină o realitate pentru toată lumea.”

Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Localitățile care nu au fost câștigătoare în această rundă, vor avea încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare prin WiFi4EU. În judeţul Tulcea mai sunt eligibile următoarele localităţi: Baia, CA Rosetti, Dorobanţu, Frecăţei, Greci, Grindu, Horia, Mihai Bravu, Ostrov, Sf. Gheorghe, Smârdan şi Stejaru.

Până în 2020, în total vor fi alocate 120 milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda.

Articolul precedentCorala „Nihil Sine Deo” a Parohiei Dăeni în concert la Sala Palatului
Articolul următorS-a semnat contractul pentru Varianta oraşului Babadag