Luna iulie este în continuare pentru salvatorii militari o lună de foc și la propriu și la figurat. Numai în cursul zilei de ieri, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Delta” Tulcea, au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 13 incendii. Trebuie menționat faptul că din cele 13 incendii produse la nivelul județului Tulcea, 12 au fost de vegetație uscată, suprafața totală cuprinsă de flăcări fiind de aproximativ 190 de ha.
Incendiile de vegetație uscată reprezintă o problemă majoră cu care se confruntă pompierii în această perioadă. Arderile necontrolate și temperaturile extreme, fac ca flăcările să se extindă cu repeziciune necesitand eforturi considerabile din partea salvatorilor.
Un astfel de eveniment a fost cel produs în localitatea Smârdan, unde focul a cuprins 150 de ha de pășune iar pompierii militari s-au luptat 4 ore cu flăcările pentru lichidarea acestora.
În unele cazuri, aceste incendii pot afecta, pe lângă vegetație și locuințele sau bunurile materiale.
Două exemple concludente, le reprezintă incendiile produse ieri în localitatea Carcaliu, unde focul s-a extins la o magazie si la o grămadă de lemne, respectiv cel produs în localitatea Căprioara, unde incendiul izbucnit în curte a cuprins cu repeziciune și două anexe gospodărești. Din fericire, în nici unul din cazuri, nu au existat victime.
O altă misiune a pompierilor tulceni a avut loc ieri dimineața, când în jurul orei 8:00, un apel la numarul unic de urgență 112, anunța producerea unui incendiu la o centrală termică din localitatea Tulcea. Ajunși la fața locului, salvatorii au procedat rapid la limitarea și lichidarea flăcărilor, înlăturând astfel pericolul de extindere. Centrala termică a fost afectată dar din fericire nu au existat victime.
Majoritatea incendiilor au ca și cauză, focul deschis în spații deschise și mucurile de țigară aruncate la întâmplare.
Recomandările care trebuiesc respectate, mai ales pe perioada verii cand temperaturile sunt extreme, pentru a evita incendiile de vegetație uscată:
– mucurile de țigară aprinsă nu se aruncă la întâmplare, iar dacă sunteți în autovehicul folosiți scrumiera;
– adunați în grămezi mici resturile vegetale din gospodării și aruncați-le în locuri special amenajate – arderea acestora este interzisă;
– prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodării se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți;
Sursa: Realitatea de Tulcea