Urmare adresei nr. 12258/12.2018 Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării aduce la cunoștința cetățenilor că pe teritoriul Bulgariei, în regiunile Haskovo și Stara Zagora, sunt semnalate trei focare de gripă aviară. Drept urmare solicită sprijinul populației în cazul în care pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt descoperite păsări moarte să anunțe imediat ARBDD și DSVSA.

„Ce pot să vă zic. Permanent luăm măsuri de prevenţie, deoarece există antecedente în judeţul Tulcea. Înafară de anul trecut, cam în fiecare an ne-am tot lovit de gripă aviară. Avem măsuri de prevenţie prin medicii de liberă practică, împuterniciţi şi medicii zonali, care monitorizează toate efectivele de păsări domestice, cât şi cele sălbatice, prin ARBDD, prin direcţiile silvice și prin fondurile de vânătoare.” – a declarat pentru ziarul nostru domnul Mitică Tuchilă, director executiv al DSVSA Tulcea.

Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Păsările migratoare şi, în special, păsările acvatice sunt purtătoarele virusului. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenţei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Toate cazurile de îmbolnavire sau moartalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie să fie anunţate imediat medicului veterinar. Specialiştii mai recomandă să nu pună mâna fără mănuşă pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave, să nu fie lăsaţi copiii să se joace cu păsări domestice sau sălbatice şi să se respecte indicaţiile medicului de familie şi ale medicului veterinar.

Articolul precedentDouă accidente în județul Tulcea. Trei răniți au fost scoși de descarcerare
Articolul următorIncendiu la Slava Cercheză din cauza unui coș de fum