Bombardarea Ucrainei de către Rusia a provocat victime, panică și extrem de multă frică în rândul oamenilor, care  fug din calea războiului. La Isaccea, județul Tulcea,  mobilizarea a început de la apariția primilor refugiați.

Valul de solidaritate i-a copleşit pe mulţi dintre dintre oamenii care şi-au părăsit casele în speranţa că vor avea o viaţă mai bună departe de război. Unii au început să plângă când au aflat că vor fi ajutaţi, că nu sunt singuri în faţa acestei uriaşe drame. Mulți sunt in trecere prin Romania si merg mai departe spre alte tari. Altii nu stiu unde sa meargă 

La Isaccea, bacurile circulă non-stop, și aduc fiecare câte 700-800 refugiați. Fiecare are propria poveste, propriile griji. Autoritățile spun ca sunt câte 5-6 astfel de transporturi zilnic, dar se așteaptă ca numărul lor sa crească.

Până la acest moment atât ISU Delta Tulcea cât și structurile Ministerului de Interne au acordat sprijin pentru 12 adulți și 13 copii care au solicitat un loc de cazare și împreună cu mai multe persoane si societăți comerciale le-a fost asigurată hrană caldă. „Precizăm că până la acest moment aceștia nu au solicitat în mod oficial o formă de protecție a statul român declarând că sunt în tranzit,” transmite ISU Tulcea

În cursul nopții trecute un grup de 27 de studenți tunisieni au cerut ajutorul autorităților române de a fi cazate în județul Tulcea, urmând ca în perioada imediat următoare, împreună cu abasada Tunisiei în România să fie preluați din Tulcea pentru a fi duși cu o cursă specială în țara natală. Imediat după rezolvarea acestei situații salvatorii au preluat un alt grup format din  40 de persoane, copii și adulți ce au fost transportați la un internat din municipiul Tulcea. 

Pentru că trecerea frontierei de stat se face cu ajutorul unui bac, afluxul persoanelor prin punctul vamal este unul ciclic, au fost ridicate  17 corturi ce sunt folosite ca punct de staționare, triere, așteptare până când sunt rezolvate formalitătile vamale și alte 4 pentru depozitarea alimentelor primite de la persoane fizice ori juridice. 

La nivelul Cancelariei Prim-Ministrului funcționează  un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale.

Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă pe https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyirIDJ2dD-SMm8wPLRxLTdagDQoCxVY-QBn1uE2t7GUZnjQ/viewform   de pe site-ul Guvernului României poate fi accesată de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze.

Imagine

 

Imagine

Imagine

 

 

 

 

 

 

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentBilanț coronavirus 27 februarie: 4.247 cazuri noi și 59 decese
Articolul următorTabăra mobilă aparținând ISU Constanța va fi trimisă la vama Isaccea