Prima ediție a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca, organizată în acest final de săptămână, a fost o reușită incontestabilă a organizatorilor. Publicul sosit din toată țara a avut la dispoziție două zile pentru a se bucura de borșul pescăresc, de o mare varietate de produse și preparate locale, de folclorul dobrogean sau pur și simplu de întâlnirea cu lipovenii din Jurilovca. Cifrele oficiale estimează că peste 45.000 de persoane au vizitat localitatea în cele două zile de eveniment, depășind aproximativ de zece ori numărul populației locale.

Conform tradiției, cel mai bun borș de pește se prepară întotdeauna la ceaunul pescăresc, rezultatul fiind o masă generoasă în jurul căreia se regăsesc toți membrii familiei, apropiații și oaspeții. Acest concept – abundență și savoare obținute folosind mijloace simple și cea mai la îndemână resursă a unei comunități situate pe malul apei (peștele) – este, în Delta Dunării, obligatoriu legat de comuniune și bună înțelegere.

Acestea sunt și valențele pozitive esențiale ale evenimentului organizat de Comuna Jurilovca; tocmai de aceea participanții la festival au fost primiți de localnici ca oaspeți și așteptați la masă cu borș pescăresc preparat de pescarii din Jurilovca după rețeta tradițională. În total au fost pregătite 450 de ceaune de borș pescăresc, folosindu-se 6.000 de kg de pește din diverse specii.

20.000 de porții de borș lipovenesc au fost oferite gratuit participanților la eveniment – mulți dintre aceștia turiști aflați în vacață în Deltă sau pe Litoral, atrași la Jurilovca de manifestarea organizată aici în primul weekend de septembrie.

Disipând publicul pe două zile, evenimentul din acest an a oferit posibilitatea celor prezenți în Portul Turistic din Jurilovca să se bucure pe îndelete de gastronomia tradițională locală, dar și de un spectacol artistic ce a adus pe scenă tot ce are Dobrogea mai frumos. 24 de ansambluri de cântece și dansuri românești, lipovenești, bulgărești, tătărești, meglene și aromâne – însemnând peste 350 de persoane – au urcat pe scena festivalului, oferind peste 14 ore de spectacol multicultural în cele două zile de festival.

La finalul zilei de sâmbătă, concertul Smiley a atras la Jurilovca public tânăr și mulți copii, care s-au putut bucura și de un spectaculos foc de artificii, în timp ce duminică Gelu Voicu, Florin Vasilică și Formația Teleormanul au adus în zona scenei iubitorii de folclor autentic românesc.

Ca în fiecare an, gradul de ocupare a structurilor turistice din Jurilovca și din împrejurimi a fost de 100%, turiștii aflați în port având posibilitatea să includă în programul lor și excursii la Gura Portiței sau Capul Doloșman în așteptarea concertelor de seară.

Eugen Ion, Primar al Comunei Jurilovca:  „Pentru reușita incontestabilă a acestui eveniment, mulțumesc întâi de toate echipei care s-a implicat în pregătirea lui. A fost un efort susținut într-un an complicat, și mă bucur că am putut găsi o soluție pentru a da continuitate celor șapte evenimente cu profil pescăresc pe care Jurilovca le-a organizat până acum. 

Le mulțumesc pentru deschidere și profesionalism echipelor Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ISU Delta Tulcea, SMURD, Ambulanța Tulcea și Garant Security All, datorită cărora ne-am putut bucura de activitățile celor două zile în siguranță și fără incidente.

Nu în ultimul rând, le mulțumesc în mod special tuturor celor ce au sprijinit evenimentul nostru, voluntarilor care au pus umărul la reușita lui și pescarilor care sunt, în fiecare an, în  linia întâi – nimic nu s-ar fi putut face fără energia, implicarea și solidaritatea lor acestor oameni.

Jurilovca a arătat, încă o dată, că este o comunitate unită și ospitalieră, și că, așa cum ne sprijinim unii pe alții la greu, știm să ne primim oaspeții și să ne bucurăm împreună și în zile de sărbătoare.

Festivalul Borșului Lipovenesc își propune să consolideze Jurilovca pe harta destinațiilor dinamice și atractive ale Deltei Dunării și Dobrogei de Nord, folosind ca element de diferențiere specificul lipovenesc al comunității. Comuna Jurilovca începe, cu această manifestare, o nouă serie de evenimente de promovare a gastronomiei locale, a destinației turistice și a specificului pescăresc al regiunii, ce va asigura, în cadrul unui proiect de promovare distinct, continuitatea celor șapte ediții ale Serbării Borșului Pescăresc organizate până acum la început de septembrie.

 

 

 

Articolul precedentDirecţia Agricolă Tulcea, la raport!
Articolul următorFonduri de 20,7 milioane de euro pentru investiții în acvacultură și prelucrarea produselor pescărești