„Redescoperă frumuseţea lucrurilor mărunte” este motto-ul evenimentului denumit, în mod simbolic, Festivalul Luminii, un proiect cu tradiţie a Organizației Naționale Cercetașii României, care, anul acesta, se va desfăşura în Tulcea, sâmbătă, 17 septembrie, între orele 14:00 – 22:00, pe Lacul Ciuperca.

Acest eveniment oferă comunităţii locale un cadru natural unic realizat prin eforturile cercetașilor Centrului Local Lotus Tulcea. Astfel, toate decoraţiunile pregătite cu aceasta ocazie (aproximativ 1000 de cutiuţe de hârtie de diverse forme, mărimi, culori), desenele realizate de copii, fotografiile expuse în cadrul expoziţiei foto, etc., sunt o modalitate prin care oamenii simpli pot aduce un dar, un plus valoare orașului lor, prin acest spaţiu de manifestare artistică şi spirituală, în etapa de pregătire a evenimentului sau chiar în timpul desfășurării evenimentului.

În cadrul ediției de anul acesta, cercetașii și-au propus antrenarea participanților în jocuri și activități interactive, printre care „Copacul cu dorințe”, „Info point-uri”, unde doritorii pot afla mai multe informații despre cercetășie, „Pictură colectivă”, numeroase tombole și concursuri finalizate cu acordarea de premii și spații speciale pentru realizarea fotografiilor. Tematica acestui an este de inspirație multinațională și se bazează pe evenimente de impact, cu caracter ludic, specifice următoarelor țări ce însumează cele patru zone:

  • România – zonă de inspirație retro-disco, ce aduce sentimentul de nostalgie prin activități precum : Integrarea participanților în atmosfera specifică zonei prin decorul vintage și multitudinea de selfie corner-uri (zona oglinzi, mici mari și rasturnatoare și deformatoare, mileuri, televizor vechi, pești de sticlă, covoare tradiționale, față de masă cu motive tradiționale, tablouri vechi, cd-uri, glob disco, canapea veche, poze vechi, scaune vechi, telefoane fixe, lampă cu gaz, reviste/ziare vechi).
  • Brazilia – zonă cu tematica renumitului Carnaval de la Rio, ce introduce participanții în atmosfera de carnaval prin decorul specific de paradă și activități precum: confecționarea unor păsări din carton și pictarea acestora, realizarea unor picturi pe asfalt cu ajutorul unor culori speciale pe bază de făină și tempera ce devin vibrante în momentul în care se usucă la soare și realizarea baloanelor mari de săpun prin instrumente special create.
  • Grecia Antică – zonă ce înglobează antichitatea, mitologia și astronomia prin activități precum: îndemnarea participanților să caute ”artefacte străvechi” (confecționate de cercetași din aluat sau lut), ce vor fi ascunse într-o zonă de pe plajă, vizionarea stelelor printr-un telescop și o sesiune de poze înăuntrul unui photobooth doar cu îmbrăcămintea și accesoriile zeilor (sceptru, coroane, fulger, cearceaf, curele aurii, lauri, etc.), în schimbul unei taxe simbolice de 5 lei.
  • America – zonă ce transpune participanții într-un veritabil bâlci american prin activități antrenante precum: oferirea tuturor doritorilor a ocaziei de a-și testa aptitudinile sportive într-o cursă cu obstacole, organizarea unui joc în care participanții trebuie să nimerească piroanele cu inelele aruncate de la distanțe diferite, crescând nivelul de dificultate și pregătirea unei zone în care participanții vor avea șansa să învârtă o roată a norocului în schimbul unor premii cercetășești.

Festivalul Luminii inseamnă mai mult decat un loc plin de lumânări, activități, fotografii şi desene, artă urbană şi oameni. Festivalul Luminii înseamnă o modalitate de a opri timpul în loc, în ciuda agitaţiei zilnice urbane, şi de face persoanele care participă la festival să contribuie, cu mic cu mare, la valorificarea timpului, a lucrurilor importante şi a celor minore din viaţă, sau măcar la o varianta extrem de originală de artă şi relaxare.

Cercetășia este un program educațional captivant pentru mii de copii și tineri din România și de pe întreg globul. Educația cercetășească dezvoltă caractere puternice și construiește comunități durabile, de încredere. În prezent, în România, peste 4000 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 24 de ani, din toată țara beneficiază de aceste program complex de formare și dezvoltare, cu sprijinul celor 1500 de voluntari adulți.

 

 

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentDieta grupei sangvine – cum îți resetezi ritmul genetic
Articolul următorFiul Dianei Șoșocă, urmărit de poliție pe DN1. Ce amendă a primit