Dobrogea își invită turiștii la degustări de vinuri, iar Festivalul Vinului Dobrogean Pontus Euxinus îi invită în Piața Ovidiu, din Constanța, la degustarea vinurilor dobrogene pe toți turiștii și pe toți constănțenii și tulcenii, în acest weekend de vară prelungit al acestui sezon estival de succes. Tulcea este reprezentată la festival prin Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), SC ALCOVIN SA – Crama Vinuri de Măcin, precum și prin o parte din meșteșugarii nord dobrogeni, până duminică, 9 septembrie.
Festivalul urmărește educarea publicului larg, prin inițierea în secretele oenologiei, dar și cunoașterea cramelor din destinația turistică Dobrogea, acesta fiind unul dintre elementele dezvoltării turismului oenologic și a eco-turismului în această regiune a României. Participanții la festival vor putea să învețe foarte multe secrete ale producerii vinului, dar și misterele combinațiilor vinului cu mâncarea, în funcție de arome, tărie, asprime și alte elemente pe care le cunosc foarte bine somelierii. Sesiunile de prezentare a cramelor și atelierele de educație oenologică vor fi susținute de vinificatori, iar publicul va fi îmbiat de combinațiile între preparatele culinare asociate cu vinul dobrogean.
La deschiderea oficială a festivalului, ce a avut loc vineri, de la ora 17.00, au participat reprezentanții organizatorilor, partenerilor evenimentului și reprezentanții autorităților locale. „Haideți să facem împreună turism oenologic, ecoturism, cicloturism, tot ce înseamnă conservarea resurselor naturale din destinație, turism cultural, turism istoric, toate legate într-o experiență integrată pentru că atunci vor fi mult mai mulți turiști străini, turiști români, pasionați să vină o perioadă mai lungă din an. Și mă bucur mult că exact acum sunt și grupuri de turiști străini aici, în Piața Ovidiu”, a precizat Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizației Patronale Mamaia – Constanța, coorganizator, cu ocazia evenimentului de deschidere a festivalului.
„Cred că este momentul în care se îmbină colecțiile vechi, noua colecție și se ridică standardele. Și pentru că vorbim de ridicat standarde vreau să încep să le mulțumesc celor care
în permanență ridică standarde. Voi începe cum e firesc cu Anca Nedea, pentru o triplă sau cvadruplă calitate din partea Irish Pub, din partea Asociației Patronale, din partea curelei de transmisie, de legatură dintre Constanța și Tulcea, Delta Dunării. De asemenea, în calitate de om care ține legatura între municipalitate și operatorii economici, vreau să îi mulțumesc domnului Bucovală, vreau să îi mulțumesc domnului Țibuleac, domnului Jugănaru, dar cel mai mult vreau să mulțumesc celor care sunt prezenți aici”, a precizat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.
„Ne bucurăm că am colaborat atât de bine cu o asociație foarte tânără, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Vom continua să investim în stațiunea Mamaia și în Constanța. Îmi doresc foarte mult ca în următoarele două-trei luni să punem la punct organizația de management al destinației, pentru că și Mamaia și Constanța sunt destinații care reprezintă cu adevărat România”, a precizat Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia – Constanța.
La eveniment participă reprezentanți ai Organizației Patronale Mamaia Constanta, ai Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), ai federației Patronatelor din Turismul Românesc, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, reprezentanții diplomatici ai Turciei, Rusiei și Estoniei la Constanța, precum și istorici, oenologi și specialiști în turism. De asemenea, participă nouă crame din Dobrogea și mai mulți producători locali din zona de gastronomie. Festivalul Vinului Dobrogean Pontus Euxinus își propune să devină cel mai important eveniment oenologic din Dobrogea.
„Este important să remarc această deschidere spre cooperare a asociației patronale și a Primăriei Constanța spre a construi un proiect integrat, cu ceea ce înseamnă destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Reprezint, așa cum spunea și domnul Bucovală, o asociație tânără, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, o platformă de parteneriat public-privat. Ne alăturăm unui proiect care, practic, pune bazele unui drum al vinului dobrogean, într-un an cu mare încărcătură emoțională, anul Centenarului și cel în care sărbătorim 140 de ani de la realipirea Dobrogei la țara mamă, este important ca pentru produsul turistic să venim cu tot ceea ce poate conduce la dezvoltarea și promovarea sezonului turistic. Dobrogea se alătură cu cele 14 cetăți și cu multiculturalitatea județului și, nu în ultimul rând, cu reprezentanții cramelor dobrogene, partenere în asociația de management. Alături de ei vom continua acest proiect important”, a precizat Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.
Evenimentul se desfășoară în perioada 6-9 septembrie, de joi până duminică, fiind organizat de Irish Pub Constanța, în parteneriat cu Primăria Constanța, Organizația Patronală Mamaia-Constanța, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța, Comunitatea Elenă Elpis Constanța și Asociația Culturală Tomis.