Fără un cadru legal adecvat şi adaptat necesitatilor actuale, pompierii militari au fost aproape depăşiţi de unele situaţii apărute recent pe raza judeţului, cu numeroase incendii de vegetaţie în foarte multe zone. Focul, pus intenţionat de către persoane inconştiente, alimentat şi de vântul puternic, a îngreunat deosebit de mult misiunile salvatorilor.
De foarte multe ori, pompierii au fost chemaţi de acasă, din libere şi chiar din concedii, pentru a participa la stingerea incendiilor pornite de oameni iresponsabili.
În acest moment, un maxim de amendă pe care îl pot da pompierii DACĂ îl desopera pe cel care a dat foc, este de 2.500 de lei, adică extraordinar de puţin faţă de valoarea pagubelor produse de dezastru.
Pentru că judeţul Tulcea se situează în marea lui majoritate pe teriroriul ARBDD, l-am solicitat pe domnul deputat Lucian Simion să ne răspundă la „ce se poate face în acest sens”, pentru că domnia sa este deputatul care a propus mai multe modificări la legea rezervaţiei, dar are experienţa atât ca fost prefect, dar şi ca fost guvernator.
„Prin modificările propuse în legea RBDD care este acum în dezbatere la Camera Deputaţilor, incendierea fără acte de reglementare va creşte contravenţia de la persoana fizică de la un minim de 130 de lei la un maxim de 3400 lei, iar pentru persoane juridice de la 500 lei la 4900 lei.
Totodată, neanuntarea incendiilor de către cei care le-au cauzat şi neluarea măsurilor pentru limitarea acestora cresc contravenţiile de la persoane fizice, de la un minim de 1000 de lei până la 7500, iar la persoane juridice de la 2700 de lei, până la 20.350 de lei” a spus deputatul tulcean, legat la creşterea cuantumului sancţiunilor pentru „piromanii ed ocazie”.
Domnia sa a mai precizat că nu exclude ca în urma discuţiilor cu colegii deputaţi să mai propună şi alte amendamente care să reglementeze fenomenul, neexcluzând incriminarea sa şi tragerea la răspundere penală a faptelor care în prezent sunt taxate doar cu amenzi!