După mai bine de două săptămâni de la lansarea ei oficială în prezenţa primului ministru Viorica Dăncilă şi a ministrului Agriculturii, Petre Daea, începând de astăzi, 25 aprilie 2019, toți cei interesați să desfășoare activități cu specific pescăresc prin intermediul acestei burse pot accesa şi varianta electronică pe site-ul www.bursadepestetulcea.ro.

„Prin intermediul acestei platforme online este licitată şi comercializată oferta de produse pescărești, obținută în special din pescuitul comercial desfășurat în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), pentru a crea o piață concurențială funcțională, care să permită asociațiilor de pescari şi pescarilor să obțină cele mai bune prețuri de vânzare.

Acest sistem este pus la dispoziția comercianților fără perceperea vreunei taxe. Noutatea o constituie intervenția Casei de Comerț Unirea care va achiziționa peștele rămas după finalizarea procedurii de licitație prin negociere directă și îl va introduce într-un circuit rentabil de fabricație sau de valorificare. Astfel, pescarii pot să își expună oferta zilnică de pește proaspăt ce va putea fi licitat de către cumpărătorii ce se vor autentifica în sistem.

Totodată, publicul larg poate regăsi informații despre cele mai răspândite specii de pești din Delta Dunării și Marea Neagră, precum novacul, bibanul, guvidul, calcanul, crapul sau știuca.Bursa de pește Tulcea a fost preluată în administrare de SN Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA, ca Punct de Lucru, în scopul realizării obiectivului central al proiectului și anume – crearea unui mecanism economic de tip bursă, capabil să tranzacționeze pește și produse pescărești rezultate din activitatea de pescuit comercial și acvacultură din Delta Dunării, Marea Neagră și pescuitul costier „, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În legătură cu acestă nouă lansare, preşedintele Societăţii Naţionale Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA, domnul Adrian Izvoranu, a declarat: „Este o variantă Beta a acestui site, a bursei de peşte în variantă electronică, şi încurajăm cât mai mulţi oameni să intre pe site şi să ne ofere informaţii şi reacţii, pozitive, negative, toate sunt binevenite, despre această aplicaţie şi ce mai trebuie îmbunătăţit la ea. Prin contribuţia fiecăruia vom avea într-un timp mai lung sau mai scurt o aplicaţie electronică eficientă atât pentru cumpărători cât şi pentru ofertanţi. Eu sper ca într-un timp relativ scurt această variantă electronică să fie perfect funcţională, este adevărat că în prezent mi s-au mai raportat erori, şi să fie utilă atât celor care vor să vândă peştele cât şi mai ales celor care vor să îl cumpere”.

În ședința Guvernului de ieri a fost aprobată şi o Hotărâre prin care se  aprobă suma de 93.000.000 lei pentru majorarea capitalului social al Societății Naționale”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” – S.A. Potrivit conducerii acestei societăţi naţionale, măsura are în vedere asigurarea fondurilor necesare majorării capitalului social al societății naționale și vor fi utilizate în scopul aplicării strategiilor guvernamentale în următoarele domenii prioritare:

  • eficientizarea activității de pescuit, însemnând organizare și consolidarea unor mecanisme de valorificare (vânzare – cumpărare) pește și produse din pește;
  • completarea programelor naționale de sprijinire a produselor tradiționale, vitivinicole, legume-fructe, carne de porc și pasăre,lactate, produse melifere, lână, ș.a.

Sumele alocate vor fi direcționate pe principiul eficienței și eficacității cheltuirii banilor, similar unui Investitor Privat Prudent in economia de piață, în programe pilot care vor fi dezbătute public pentru a servi intereselor conjugate ale actorilor din piață, în beneficiul consumatorului final.

Sursa majorării de capital provine din disponibilul aflat în conturile MADR rezultat ca urmare a finalizării Programului SAPARD, precum şi din rambursarea creditelor garantate de fondurile de garantare.

Casa Română de Comerț Agroalimentar are misiunea să identifice resursele și mecanismele comerciale existente, să asigure și să dezvolte verigile organizaționale și logistice lipsă pentru a le maximiza randamentul, dar și să găsească și să realizeze formule noi de integrare în circuitul comercial organizat și fiscalizat a acelor capacități de producție, procesare, depozitare mici sau marginalizate

Articolul precedentCaravana candidaţilor Alianţei 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare a fost la Tulcea
Articolul următorAccident pe drumul către Agighiol. Şoferul vinovat era beat şi a fugit. O femeie a ajuns la spital cu răni grave