Pentru etnicii ruşi lipoveni din judeţul Tulcea, tulceanul Silviu Feodor, preşedintele ales al Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), a ţinut să adreseze un mesaj a cărui conţinut în publicăm mai jos:

„Vă felicit cu ocazia celei de-a 29-a aniversări a Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR)! Astăzi, în ziua de prăznuire a celor trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii Comunității noastre, marcăm 29 de ani de la recunoașterea juridică a CRLR la data de 12 februarie 1990.
Datorită efortului unor oameni binevoitori, cu susținerea prietenilor și partenerilor, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a parcurs cu succes acest drum.
Scopul principal al Comunității este acela de a-i uni pe toți rușii lipoveni și de a promova limba maternă, cultura și valorile noastre tradiționale și spirituale.
Cu ocazia Zilei CRLR și a Zilei limbii ruse materne în România, vă doresc multă sănătate, succes în activitatea dvs, bunăstare, prosperitate și ajutorul Bunului Dumnezeu”, a transmis preşedintele CRLR, Silviu Feodor.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că dincolo de aniversarea infiinţării CRLR şi de sfânta prăznuire a celor trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii Comunității, tot azi se mai celebrează şi Ziua Limbii Materne Ruse.

„Este o zi cu triplă semnificaţie pentru că tot azi celebrăm şi Ziua Limbii Materne Ruse. Tocmai pentru a marca aşa cum se cuvine această zi vom avea un lansare de carte (Ambasadorul invizibil de Nechita Danilov) şi un vernisaj la Rădăuţi pe 17 februarie 2019. Până atunci însă ruşilor lipoveni din judeţul Tulcea, în mod special, le urez multă sănătate, succes în activitate, bucurii şi să aibă parte de ajutorul Bunului Dumnezeu”, a mai transmis Silviu Feodor.

La rândul său, deputatul Andrian Ampleev, a transmis şi acesta un mesaj pe pagina sa de socializare, adresat exclusiv cunoscătorilor de limbă rusă:

„Сегодня, 12 февраля 2019 года, совпали три праздника:
– Собор Трёх вселенских учителей и святителей – Василия Великого, Григория Богослова и Иоанна Златоуста, который празднуют все древлеправославные христиане;
– 29-летие со дня основания Общины русских-липован Румынии;
– День русского родного языка.

С праздниками всех вас!”

Contactat telefonic, deputatul tulcean a ţinut să amintească faptul că în anul 1990, demersurile pentru înfiinţarea CRLR au început de fapt în data de 14 ianuarie.

„Din Comitetul de inițiativă privind înființarea CRLR au făcut parte opt membri: juristul Echim Andrei, prof. univ. dr Andrei Ivanov, prof. univ. dr Feodor Chirilă, biologul Feodor Petuhov, jurnalistul Petre Mocenco, conf. univ. dr Feodot Nicolae, col. (r) Ion Popov, Macsim Ivanov. Toţi opt erau din judeţul Tulcea, trei din Carcaliu, unul din Sulina, unul din Chilia Veche, unul din Jurilovca şi doi din Slava Rusă. Pe parcurs au mai aderat, până la pronunţarea hotărârii în instanţă, alţi 13 membri fondatori, printre aceştia şi dascălul Petre Savele de la Biserica Trei Ierarhi din Tulcea. De aceea se poate spune că CRLR există astăzi datorită unor oameni care au crezut în acest vis. Entuziasmul inițiatorilor trebuie să ne reamintească tuturor că această organizație există doar prin oameni, prin implicarea și dăruirea acestora iar activitatea CRLR trebuie să fie dedicată păstrării identității membrilor acesteia, rușilor lipoveni, a limbii ruse materne, a religiei ortodoxe de rit vechi. Avem, astăzi, mai multe resurse financiare decât am avut atunci. Cu entuziasmul ce ne caracterizează, ar trebui să facem mai mult! Avem dovezi că se poate!
La mulți ani!”, a transmis deputatul Andrian Ampleev.

Articolul precedentMinor de cinci ani accidentat de un autobuz la Frecăţei
Articolul următorModificarea Regulamentului de urbanism din Delta Dunării