În fiecare an, la data de 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, este sărbătorită Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală. Cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei şi Păcii, încă din anul 1964, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, prin centre de educaţie, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi. Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

Pentru a marca această zi, elevii Secţiei Teatru de la Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea au realizat un clip prin care vor să transmită un mesaj colegilor de generaţie, un mesaj cât se poate de clar „Stop Bullying-ului”!

Conform studiului „Violenţa în şcoală”, realizat de UNICEF în anul 2006, violenţa în şcoală este „orice formă de manifestare a unor comportamente” precum:

– exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;

– bruscare, împingere, lovire, rănire; – comportament care intră sub incidenţa legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă– furt);

– ofensă adusă statutului/autorităţii cadrului didactic (limbaj sau conduită ireverenţioasă faţă de cadrul didactic);

– comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare”.

Recomandări pentru a preveni violența:

* NU încurajaţi violenţa şi nu proferaţi injurii! Acestea sunt cauze ce duc la declanşarea unor conflicte şi pot genera violenţa;

* NU vă faceţi singuri dreptate! Unele gesturi pot avea consecinţe grave!

* NU daţi frâu liber sentimentelor de ură, invidie, laudă şi grandomanie!

* Evitaţi persoanele mai irascibile şi puse pe ceartă! NU le jigniţi şi NU le încurajaţi!

* Dacă sunteţi martorul unei agresiuni, interveniţi cerând ajutorul profesorilor sau poliţiei!

* NU daţi curs provocărilor venite de la persoane aflate în stare de ebrietate!

* Evitaţi persoanele dubioase care se află în perimetrul şcolii şi doresc să vă atragă la comiterea unor infracţiuni (trafic de droguri, trafic de persoane şi violenţă).

* Nu acceptați compania persoanelor necunoscute, ele pot fi autoare sau complice la tâlhării.

În orice situație, nu dați frâu manifestarilor vulgare și sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă. Procedând astfel nu se va isca un conflict!

Articolul precedentO femeie din Tulcea şi-a recuperat banii uitaţi la bancomat
Articolul următorHoți din magazine prinși de polițiști