Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a lansat acum câteva zile o propunere nouă în ceea ce priveşte vânzarea peştelui proaspăt, direct din barcă pescarului, ca răspuns la o întrebare referitoare la impactul braconajului piscicol asupra turismului din delta.
„Lucrăm la un proiect prin care pescarii să poate vinde peşte proaspăt direct din barcă, către localnici sau către turişti. Desigur, această activitate va trebui fiscalizata şi asumată de către autorităţi, dar şi de pescari.
Apelând la această metodă, cei mai avantajaţi vor fi locuitorii deltei care deţin mici afaceri de tip agropensiune. Paştele fă fi mereu proaspăt, iar preţul va fi cu siguranţă mai mic decât este acum.” a declarat guvernatorul Muşetescu.
În întâmpinarea ideii guvernatorului, au venit şi reprezentanţii pensiunilor din Delta Dunării, care nu mai găsesc peşte proaspăt decât în cantităţi foarte mici.
„Am ajuns să cumpărăm peşte de la Bucureşti, din Piaţa Obor. Nu o să credeţi, dar cu tot cu cheltuielile de transport, peştele ajunge mai ieftin decât la Tulcea. Este inadmisibil ce se întâmplă” – spune Cornel Găină, administratorul complexului Cormoran.
Într-adevăr, peştele comercializat la Tulcea este foarte scump şi, de multe ori, nu este peste autohton. La pescării am putut vedea peşte din Grecia, Italia, Bulgaria sau spania, cu toate că suntem chiar în oraşul de la porţile deltei.
Fiscalizarea peştelui vândut direct de la pescar către doritor ar putea fi o soluţie. Astfel, ar evita cherhanalele şi interpuşii, ceea ce ar duce la un preţ mai apropiat de realitate.
Dacă la Tulcea un kg. de caras ajunge la 8,5 lei, în Oborul Bucureştean acesta se cumpără cu maxim 6-7 lei. Salăul este şi el mai ieftin la Bucureşti cu 2-3 lei/kg. şi să amintim că, odată ajuns în capitală, cumpărătorul tulcean poate achiziţiona la preţuri apropiate de realitate, specialităţi de peste care nu se regăsesc la noi în habitat, dar la pescăriile din Tulcea au preţuri exagerate.

Articolul precedentUn bătrân de 86 de ani, mort într-un incendiu la Agighiol
Articolul următorTeribilism sau tentativa de omor? Scandal aplanat de poliţie între două eleve de la liceul Agricol din Tulcea