Dacă în săptămâna 2 – 8 iulie a.c. tulcenii şi-au rezervat zilele unor activităţi obişnuite, s-au înşelat! Fiindcă n-au ştiut că în fiecare seară, la ora 9 fix, îi aşteaptă miraculoasa lume a filmului, la Scena din Piaţa Civică. Iar accesul publicului este liber!!!

Nu pot rata întâlnirea cu “magnificele” din Caravana filmului românesc. Şapte filme, pentru toată familia, pentru toate gusturile! Şi nu orice filme, ci Capodopere ale cinematografiei naţionale!

Începem, desigur, cu copiii, care sunt mângâierea noastră cotidiană. Pe 2 iulie, ei se vor bucura, alături de părinţi şi bunici, de seara de deschidere a caravanei: mai întâi, un concert extraordinar, susţinut de îndrăgitul cant-autor Mihai Constantinescu, alături de Simona (ex-Etno). Apoi vocea cântăreţului se va retrage la locul ei, în spatele personajului animat Scăpărici, din filmul „Maria Mirabela”, ce va fi proiectat pe ecranul caravanei. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, încredinţată de premiatul de la Cannes, regizorul Ion Popescu-Gopo, actorilor şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

După feeria primei seri, în următoarea, marţi, 3 iulie, revenim la realitatea cotidiană… de acum 36 de ani, cu filmul-metaforă „Concurs”. Sub aparenţa unei cât se poate de oficiale competiţii de alergare prin pădure, se ascund şi ies la iveală sentimentele reale, prea puţin “nobile”, ce-i animă pe membrii acestui grup. Rămâne valabilă şi astăzi – mai ales astăzi! – întrebarea implicit formulată de regizor: până unde eşti dispus să mergi, pentru izbândă? Proiecţia va fi urmată de întâlnirea cu regizorul Dan Piţa şi cu directorul său de imagine, Vlad Păunescu (care a înscris România pe harta marilor studiouri de producţie cu al său Castel Film), care vor răspunde întrebărilor spectatorilor curioşi poate să afle cum puteau creatorii autentici să facă totuşi film înainte de 1989.

Miercuri, 4 iulie, facem un salt (mortal) la realităţile zilelor noastre, cu filmul „Şi caii sunt verzi pe pereţi”, în care autorul Dan Chişu, scenarist şi regizor, demască iluzia că în România, ţara unde apar milionari peste noapte, oamenii obişnuiţi se pot şi ei îmbogăţi la fel de uşor. Nu, loteriile sunt făcute să hrănească speranţele „amărăştenilor”, nu să le umfle buzunarele! După ce veţi râde trist la această comedie, îi veţi putea pune întrebări protagonistului filmului, actorul Adrian Titieni, care va fi prezent în oraşul de la Dunăre, nerăbdător să se întâlnească cu publicul tulcean.

Ai căzut în păcat. Mai există salvare pentru sufletul tău? Joi, 5 iulie, odată cu filmul „Dimineaţa care nu se va sfârşi, aflaţi răspunsul pe care îl dă la aceste întrebări preotul Ciprian Mega din Cipru, care spune cinematografic povestea tristă a unei românce aflate în exil. După proiecţie, vor răspunde curiozităţii dv. chiar realizatorul peliculei, alături de eroina principală a filmului, Ela Ionescu.

Soseşte la Tulcea, vineri, 6 iulie, şi „Octav”, cel mai vizionat film în cinematografele din România, în anul 2017. Este o peliculă a nostalgiilor, dar şi a credinţei în valorile vieţii, fiindcă personajul principal călătoreşte în trecutul său miraculos, spre a se bucura de el. “Timpul zboară atât de repede! Trebuie să preţuim fiecare moment!”, spune Octav. Doi monştri sacri ai scenei şi ai ecranului românesc, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, aduc forţa lor expresivă excepţională, acestei călătorii în sine şi în timpul propriei vieţi.

O schimbare de stare afectivă aduce ziua de sâmbătă, 7 iulie, cu comedia Două lozuri, film regizat de Paul Negoescu. Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă îi interpretează pe cei trei ghinionişti care, asemenea personajului lui Caragiale, au crezut că s-au îmbogăţit instantaneu, cu un bilet de loterie. Numai ca să descopere că… trăiesc în România: lozul le este furat! Popularul actor Alexandru Papadopol se va afla la întâlnirea cu publicul, cu începere de la ora 21.00.

Seria proiecţiilor, oferită de „Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale”, la Tulcea se încheie duminică, 8 iulie, cu focurile de artificii ale râsului molipsitor din comedia de mare succes „#Selfie”. Pelicula semnată de Cristina Iacob spune povestea a trei tinere care fug la mare, cu două zile înainte de examen. O serie nebună de aventuri, trăite la maximum… ca la mare! Un film despre tineri, pentru tineri şi cu tineri actori, care simt perfect ritmul îndrăcit al comediei: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley. Şi, în rolul unui tată disperat să-şi recupereze fata, inegalabilul Răzvan Vasilescu. Un film ca un hohot de râs!

Articolul precedentPeste 600 kg de pește și plase de pescuit cu fir textil, confiscate de polițiștii de frontieră
Articolul următorSoluții pentru legalizarea fiscală a punctelor gastronomice din Delta Dunării