Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Tulcea a început din această săptămână o campanie de informare, cu sprijinul primăriilor din judeţ şi al prefecturii, privind riscul repopulării gospodăriilor cu suine

Având în vedere gravitatea și efectele devastatoare ale pestei porcine africane, DSVSA Tulcea face următoarele recomandări crescătorilor de suine în sistem gospodăresc:
1. Având în vedere posibilitatea recontaminarii exploataţiei în care exista porci noi introduşi, DSVSA Tulcea recomandă ca repopularea în gospodăriile populației să se facă cât mai târziu posibil (6-9 luni ) de la moartea sau uciderea ultimului animal bolnav din acea gospodărie sau localitate, iar în cazul în care exista porci, numărul acestora să fie redus la minim.
Motivația acestor recomandări:
-virusul rezistă peste 6-9 luni (în funcție și de condițiile meteorologice) în diferite resturi ( fecale, pământ amestecat cu sânge, urme de fecale său sânge pe diferite ustensile gospodăreşti, în/pe anumite construcții mai mult sau mai puțin improvizate destinate creșterii porcilor),gunoi de grajd, haine, încălțăminte sau alte echipamente de lucru nedecontaminate, furaje, atelaje sau utilaje cu care vă deplasaţi în mod curent din/în gospodărie, carne congelată suspicionata a fi infectată, etc.
-virusul este prezent în mediul silvatic; deşi numărul mistreţilor s-a redus în judeţul Tulcea, exista încă rezultate pozitive la Pesta porcină africană la mistreţii împuşcaţi/morţi, care menţin riscurile reinfectării gospodăriilor;
2. Repopularea cu suine (porci) să se facă numai după efectuarea celor 3 dezinfecții obligatorii, şi după emiterea Actului oficial de stingere a bolii în exploataţiile afectate, în zona de de protecţie (3 kilometri în jurul exploataţiei afectate) , coordonata de către un medic veterinar.
3.Referitor la repopulare, este de dorit ca aceasta să se facă numai după ce toate produsele din carne de porc, provenite din sacrificarea animalelor din gospodărie, aflate în frigidere sau congelatoare au fost consumate, iar pungile în care au fost păstrate, sunt distruse prin ardere; iar pentru cetățenii, ale căror animale au fost afectate de această boală, este imperios necesar ca în cazul în care au avut în frigidere sau congelatoare carne de porc, să procedeze la o decontaminare riguroasă a spațiilor frigorifice respective, precum și a încăperilor în care acestea se află.
-Recomandăm spălarea echipamentelor frigorifice cu o soluție cu detergent, clătirea, uscarea, urmată de o dezinfecție cu o soluție decontaminantă care se poate obține din produse existente în casă, respectiv sare de lămâie ( 1,5-2 linguri la un litru de apă). Bineînțeles, pot fi utilizate și alte substanțe dezinfectante pe care le puteți procura din comerț (de preferat Virkon, soda caustică).
-Aplicarea dezinfectantului se poate face cu o cârpă umedă sau un dispozitiv de spreiere de mici dimensiuni (precum acelea utilizate pentru soluțiile de spălat geamuri). Lăsați dezinfectantul să acționeze până a doua zi, clătiți și uscați echipamentul frigorific.
4. Este foarte important ca repopularea să fie anunțată medicului veterinar din localitatea dumneavoastră.
5. Recomandăm cetăţenilor care dețin porci, să aplice permanent o serie de măsuri de biosecuritate: porcinele să fie crescute în adăposturi corespunzătoare, izolate, să efectueze periodic deratizări, dezinsecții; să utilizeze echipamente de lucru pentru îngrijirea porcilor ( atât îmbrăcăminte, cât și ustensile) numai pentru această destinație.
– Ar fi foarte corect ca toți membrii familiei să-și schimbe îmbrăcămintea și încălțămintea, de fiecare dată atunci când se întorc acasă, iar pentru îngrijirea porcilor să fie desemnată o singură persoană, care să respecte întocmai recomandările noastre.
– Dacă împrumutați ustensile, mijloace de transport destinate inclusiv activităţilor agricole(arăt,semănat,recoltat/transportat cereal/furaje,etc) de la alte persoane, este de dorit să efectuați la sfârșitul activităţii o curăţare şi dezinfecție corespunzătoare ale acestora, înaintea introducerii în gospodărie.

6. Dacă se întâmplă ca unul sau mai multe dintre animalele cu care dumneavoastră ați repopulat, după acordul medicului veterinar, să prezinte semen de îmbolnăvire precum abatere, febră, lipsa poftei de mâncare, eventual pete roșii pe corp, vă rugăm să anunțați urgent medicul veterinar de liberă practica din localitate sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea(Tel.0240533 962).
Vă solicităm ca aceste informații să le împărtășiți cât mai multor dintre cunoscuții și rudele dumneavoastră.

Numai prin respectarea acestor recomandări, precum şi a unor reguli simple de biosecuritate, pot fi stinse în timp util focarele de pesta porcină africană din judeţul Tulcea; se pot ridica restricţiile de mişcare a suinelor şi de circulaţie a cărnii şi a produselor din carne, şi se poate relua activitatea de creştere a suinelor în timp util, cu impact desăvârşit din punct de vedere social şi economic.

Articolul precedentAcțiune a poliției rutiere pe „centura de siguranță”
Articolul următorDouă copile de 15 ani, căzute în cariera Bididia, salvate de alpiniştii salvatori ai ISU Tulcea