Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea-Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Cabinet, împreună cu un consilier școlar, au desfășurat o acțiune de prevenire și informare a elevilor de clasele a IV-a și a VIII-a, cu privire la diferitele forme de abuz.
În cadrul acțiunii, elevii au participat la diferite jocuri interactive inițiate de polițiști, asimilând astfel informațiile, într-un mod distractiv. De asemenea, elevilor claselor primare le-au fost transmise informațiile prin povestioare și desene pe înțelesul acestora.
Totodată, au fost organizate ședințe cu părinții, pentru a le aduce la cunoștință și acestora despre fenomenul agresiunii sexuale asupra minorilor.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
Campania reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel național, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și a consecințelor grave asupra victimelor, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.
Agresiunea sexuală asupra minorilor este un fenomen global în evoluție și una dintre cele mai grave forme de criminalitate, cu unele consecințe de lungă durată, pentru că marchează victimele pentru tot restul vieţii lor. În timp, amintirile se estompează, însă trauma nu trece niciodată. Tocmai de aceea, prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, deoarece doar prin creșterea gradului de conștientizare și inițiative adecvate putem preveni acest act infracțional si reduce numărul victimelor. Măsurile preventive eficiente pot fi implementate mai bine atunci când experți din toate domeniile cooperează, atât între ei, cât și cu restul societății. Un exemplu de bune practici este parteneriatul tradițional cu Asociația Telefonul Copilului și Ambasada Statelor Unite al Americii în România, iar campania lansată reconfirmă că împreună putem oferi sprijin celor mici.
Sursa: Realitatea de Tulcea