Apa Dunării a fost sfinţită ieri, după datină, şi la Tulcea la sfârşitul unei slujbe religioase (slujba Aghesmei Mari) săvârşite de Episcopul Tulcii, PS Visarion, alături de un sobor de preoţi, pe un ponton situat în apropierea Casei Sindicatelor. La evenimentul religios, ca în fiecare an, de pe faleza Dunării au asistat la slujbă, indiferent de vreme, câteva mii de tulceni.

La Catedrala episcopală „Sf. Nicolae” a fost săvârşită slujba religioasă a Bobotezei, ca în fiecare biserică din municipiu de altfel, pentru ca de la ora 12.00, de la Catedrală să se plece în procesiune spre faleza Dunării unde pe Pontonul 2510 al Administraţiei Portului Tulcea avea să se săvârşească slujba Aghesmei Mari.

Subprefectul Corvin Bangu, vicepreşedintele Petre Badea şi administratorul public Vasile Strat de la Consiliul Judeţean, primarul Constantin Hogea şi senatorul Ion Ganea au participat la slujbă alături de alaiul de preoţi, „la malul Iordanului nostru duhovnicesc şi românesc, care este Dunărea străbună” cum avea să spună Episcopul Tulcii, PS Visarion, în cuvântul său adresat enoriaşilor.

„Îl rugăm pe Dumnezeu să ne îmbrace şi pe noi în lumină, ca-n lumina lui Hristos să putem umbla pe parcursul întregului an şi să ne ajute Dumnezeu ca anul în care am intrat să fie unul binecuvântat de Dumnezeu, un an al milei Domnului! La mulţi ani tuturor, de sărbătoarea Bobotezei, şi mâine, de sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul!”, a mai spus Episcopul Tulcii, PS Visarion care nu i-a uitat nici pe „fraţii de rit vechi”, care azi sărbătoresc Crăciunul, urându-le din suflet „Sărbători fericite!”.

Pompierul Pavel Cacenco a „salvat” Crucea din apele Dunării

După slujba religioasă a urmat unul dintre momentele cele mai aşteptate de asistenţă şi anume aruncarea crucii în Dunăre. Doar cinci temerari, toţi de la structuri ale Ministerului de Interne, au participat anul acesta la prinderea Crucii poate şi pentru că a fost destul de frig pentru ca şi civilii să aibă curajul de a se arunca în apa rece.

Norocosul acestui an, cel care a ştiut să ajungă primul la cruce, este acelaşi de anul trecut: pompierul Pavel Cacenco, plutonier major de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care l-a devansat cu o fracţiune de secundă pe poliţistul de frontieră, subcomisar Marius Safca.

Alături de cei doi au mai participat încă doi pompieri, Plutonier major Sciotnic Anatoli și Plutonier major Mihail Adi Mugurel precum și Agent șef adjunct Cazacioc Marian din cadrul Gărzii de Coastă.

Nu este pentru prima dată când pompierul „salvează” Crucea aruncată în Dunăre de Episcopul Tulcii. În ultimii zece ani a reuşit acest lucru de cinci ori, ultima dată chiar anul trecut.

Articolul precedentNu mai sunt bilete pentru Revelionul Pensionarilor de pe 26 ianuarie 2019!
Articolul următorTulcea – pe primul loc la creșterea numărului de turiști în 2018!