Ansamblul “Danubius” al Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea, coordonat de domnul profesor Cătălin Tănăsuică a fost unul dintre reprezentanții României, alături de alte ansambluri din județele Bacău și Constanța, la prima ediție a Festivalului Internațional al Dansului, organizat de Organizația Internațională de Dans Folcloric, în perioada 28 iulie-1 august a.c., în Turcia, regiunea Cappadocia, localitatea Avanos.

Coordonatorii acestui proiect, domnii Salih Onsoy și Murat Erdem s-au bucurat de sprijinul municipalității din Avanos pentru a aduce laolaltă într-un schimb de experiență cu valențe tradiționale ansambluri din Polonia, Bosnia și Herzegovina, România, Grecia, Georgia, Turcia, Mexic și Cipru. Acest gen de festivaluri sunt deja populare în Turcia și, fără a fi festivaluri concurs, ele au menirea de a forma o deschidere multiculturală  atât pentru publicul larg, cât și pentru participanți.

Deși timpul a fost scurt, perioada de ședere în Turcia a membrilor ansamblului “Danubius” a fost una mai mult decât fructuoasă. Pe lângă serile de folclor organizate în fața unui public impresionant, participanții au avut și o zi de work-shop în care au învățat unii de la ceilalți dansuri folclorice specific arealelor culturale de proveniență și nu doar atât ci programul festivalului a cuprins și organizarea unui flash-mob la care au participat peste 500 de persoane.

La aceste experiențe se adaugă și aceea a vizitării obiectivelor turistice din zonă, fie că vorbim de repere ale patrimoniului natural din zona Cappadociei, cum ar fi Valea Roșie, Valea Porumbeilor, Babele și Sfinxul, sau de patrimonial cultural  – cu această ocazie membrii ansamblului “Danubius” vizitând Kaymakli, renumitul oraș subteran.

“Menirea acestor festivaluri este de a facilita schimbul cultural, contactul între diferite culturi și tradiții, fiind îndeosebi dedicate tinerelor generații. Este o modalitate de a ne asigura că frumusețea tradițiilor strămoșești, indiferent de arealul reprezentat, va supraviețui și va constitui un perpetuu prilej de bucurie pentru generațiile viitoare”, a considerat Cătălin Tănăsuică, profesor coordonator al ansamblului “Danubius”.

 

Articolul precedentPrima caravană medicală dedicată femeilor din Delta Dunării are loc pe 10 și 11 august, în satul Letea!
Articolul următorO tânără de 19 ani a băgat un om în spital după ce a ieşit cu maşina în decor