Peste 80 de femei din comuna C.A Rosetti vor beneficia de servicii medicale ginecologice gratuite oferite de Caravana cu Medici, în cadrul proiectului “Caravana Sănătății Femeii din Delta Dunării” derulat de Asociația Letea în UNESCO, susținut prin programul StartONG, finanțat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Consultațiile au loc în cadrul primului Centru Comunitar Integrat din satul Letea, comuna C.A Rosetti, Delta Dunării, în perioada 9-11 august.
Proiectul presupune oferirea de servicii medicale gratuite pentru 80 de femei, dar si realizarea unui program local de educație de sănătate pentru 300 de femei. Medicii voluntari vor ține prezentări femeilor din sat despre igiena și screening-ul cancerelor de col uterin și sân. Consultațiile presupun: examenul clinic, investigatii complementare: testare Babeș-Papanicolau, ecografie pelviană, consult senologic și ecografie mamară. Rezultatele analizelor vor fi transmise ulterior pacientelor în mod confidențial, însoțite și de o scrisoare medicală, în cazul în care este nevoie de acțiuni suplimentare.
“Ne dorim să contribuim la creșterea accesului la medicină de specialitate pentru femeile din cea mai izolată comună din Delta Dunării. Unele dintre acestea nu au beneficiat niciodată de un consult de specialitate. Costurile ridicate de transport până în Tulcea, lipsa asigurărilor medicale, precum și lipsa educației pentru sănătate sunt câteva dintre motivele care determină acest comportament”, spune Loredana Pană, coordonator de proiect la Asociația Letea în UNESCO.
Centrul Comunitar Letea este înființat de asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociația Letea în UNESCO. Până în prezent a găzduit două școli de vară pentru promovarea și conservarea meșteșugurilor deltaice, precum și prima caravană stomatologică dedicată copiiilor din comuna C.A Rosetti. Pe termen lung, ne-am propus să organizăm diverse activități în comunitate, ateliere de educație non-formală care să contribuie la scăderea ratei de abandon școlar din localitate și să ofere copiilor oportunitatea de a avea acces la o educație de calitate și o viață mai bună.
Asociația Caravana cu Medici este fondată în 2014 de 5 medici rezidenți și își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.
Proiectul este finanțat prin programul Start ONG. Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.

Articolul precedentConsiliul Judeţean Tulcea pregăteşte Strategia de dezvoltare teritorială pentru perioada 2021-2027
Articolul următorAnsamblul “Danubius” în Cappadocia