Şantierul Naval VARD Tulcea a înştiinţat ieri Dispeceratul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea cu privire la poluarea acvatoriului cu motorină (circa 60 de litri), de către S.C.Hercules S.A Brăila, societate prestatoare de servicii, privind decolmatarea bazinului VARD.
Controlul a fost efectuat de reprezentantul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea iar scopul inspecţiei a fost de verificare a aspectelor sesizate de către Şantierul Naval VARD cu privire la poluarea acvatoriului
La data controlului în urma verificărilor efectuate în zona menţionată s-au constatat următoarele:
În cadrul acvatoriului îşi desfăşoară activitatea de dragare S.C. HERCULES S.A. Brăila. În urma declaraţiilor date de către reprezentanţii Şantierului Naval VARD., respectiv S.C. HERCULES S.A. Brăila a rezultat că, în seara zilei de marţi, în timpul manevrelor de transfer al carburantului (motorină) din tac în tacul de consum al macaralei plutitoare, aparţinând societăţii S.C. HERCULES S.A. Brăila, a apărut o eroare de automatizare la pompa de transfer al carburantului, iar din tancu de consum s-au deversat în acvatoriu pe supraplin o cantitate estimativă de circa 60 de litri.
După acest eveniment, conducerea Şantierului Naval VARD a închis porţile acvatoriului, pentru evitarea oricărei forme de poluare a fluviului Dunărea, prin montarea digului de protecţie în vederea estompării irizaţiilor de motorină, respectiv s-a intervenit cu material bioabsorbant tip SPILSORB (circa 200 kg pe o suprafaţă de circa 200 mp), iar la finalizarea controlului irizaţiile de motorină au fost în diminuare.
Echipa de control a dispus totuşi următoarele măsuri;
– Balizarea digului de protecţie se va menţine pe toată perioada estompării.
– Transmiterea buletinului de analiză privind indicatorii de calitate.
– Monitorizarea zonei acvatoriului
– Transmiterea certificatului metrologic al dispozitivului de măsurare a volumelor de carburant.
În urma celor constatate S.C. HERCULES S.A. Brăila, a fost sancţionată contravenţional de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea conform OUG195/2005 art.58. Lit.f cu amendă în valoare de 100.000 de lei.

Articolul precedentProiecte în valoare de aproape 17 milioane de euro pentru ARBDD prin POIM
Articolul următorPrinşi în timp ce jefuiau casa unei bătrâne