Toate cele 204 secţii de votare de pe raza judeţului Tulcea s-au deschis în această dimineaţă de la ora 7. Situaţia a fost raportată Biroului Electoral Judeţean Tulcea căruia nu i s-au semnalat niciun fel de probleme de la deschiderea secţiilor de votare de către  membri acestora, respectiv de la ora 6 şi până la începerea votării, respectiv ora 7.

Chiar dacă secţiile de votare s-au deschis în urmă cu o oră, un număr de 298.355 alegători au votat deja la secţiile de vot din străinătate la alegerile prezidențiale , din care 273.170 pe liste suplimentare, iar 25.189 sunt votanți pe listă corespondență, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Asta pentru că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale 2019 se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România la alegerile prezidențiale 2019.

Despre alegerile din 10 noiembrie 2019

La alegerile prezidențiale 2019, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii care în ziua alegerilor prezidențiale 2019 se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secțiile de votare la care sunt arondați.

În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, pot vota la orice secție de votare.

Alegătorul primește un buletin de vot în interiorul căruia sunt listați toți cei 14 candidați la alegerile prezidențiale, pe două pagini, precum și partidul pe care îl reprezintă, acolo unde este cazul.

Candidații sunt listați în ordinea stabilită prin tragere la sorți.

Buletinul de vot trebuie să aibă, pe fiecare pagină, ștampila circulară a Biroului Electoral Central.

14 candidați s-au înscris în cursa pentru Cotroceni.
IOHANNIS KLAUS-WERNER – PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
PALEOLOGU THEODOR – PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ
BARNA ILIE-DAN – ALIANȚA USR PLUS
KELEMEN HUNOR – UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA
DĂNCILĂ VASILICA-VIORICA – PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
IVAN CĂTĂLIN-SORIN – PARTIDUL ALTERNATIVA PENTRU DEMNITATE NAȚIONALĂ
PEIA NINEL – PARTIDUL NEAMUL ROMÂNESC
POPESCU SEBASTIAN-CONSTANTIN – PARTIDUL NOUA ROMÂNIE
BANU JOHN-ION – PARTIDUL NAȚIUNEA ROMÂNĂ
DIACONU MIRCEA – ALIANȚA ELECTORALĂ UN OM
MARIAN-STANOEVICI BOGDAN-DRAGOȘ-AURELIU – CANDIDAT INDEPENDENT
BRUYNSEELS RAMONA-IOANA – PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL-LIBERAL)
CATARAMĂ VIOREL – DREAPTA LIBERALĂ
CUMPĂNAȘU ALEXANDRU – CANDIDAT INDEPENDENT

Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 – 21.00.

Articolul precedentBiciclist din Greci acroşat de o şoferiţă neatentă
Articolul următorTulcea după prima oră de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României: în trei secţii nici măcar un vot!