Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, invită vizitatorii să contemple opera ”Balerină” (sculptură bronz), aparținând colecției de sculptură, lucrare a cărei creatoare este Céline Emilian (n. 14 mai 1898, Paris – d. 1983, București).

” Ionel Jianu o considera pe Céline Emilian ”una dintre cele mai bune portretiste din sculptura noastră.”

Studiul sub îndrumarea lui Antoine Bourdelle la Academia La Grande Chaumiere și apoi în atelierul acestuia de-a lungul vieții, au făcut ca Céline Emilian să ia contact cu viziunea modernă asupra artei sculpturii, eliberată de prejudecata inerției.”

” Opera artistei Céline Emilian a fost în mare parte influențată de anii 1900 și 1910. Primele decenii ale secolului al XX-lea au fost definite de dezvoltarea dinamică a artei vizuale și picturale. Aceste decenii au fost o perioadă de experimentare, artiștii adâncindu-se în ideile legate de postimpresionism, expresionism și abstractizare. Aceste evoluții au inspirat comunitățile și colectivele de artiști la scară internațională, multe grupuri dezvoltând diferite metode de exprimare a ideilor lor.

După Primul Război Mondial, artiștii au început să exploreze utilizările psihologice ale artei ca răspuns la terorile la care au fost martori. Dadaismul, o mișcare absurdistă influențată direct de evenimentele războiului, s-a răspândit în multe țări din Europa și a stabilit carierele unor artiști celebri precum Marcel Duchamp, Francis Picabia, Hannah Höch și Kurt Schwitters. Mișcarea suprarealismului, inspirată de idei referitoare la psihologie și subconștient care au fost inițial stabilite de Sigmund Freud și Carl Jung, a fost dezvoltată pe baza ideilor Dada.”

ImagineInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea 

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentDREPTUL LA ADEVĂR
Articolul următor 28 medici de familie încep vaccinarea în cabinetele proprii cu serul de la Johnson & Johnson