Conferința „Valentin Șerbu – fantasticul provincial“, a fost organizată miercuri,20 iulie, organizată la sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna“ din municipiul Tulcea, cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la nașterea marelui prozator.
Evenimentul a fost deschis de drd. Ioana Frunte-Lată, din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Cerna“, care a vorbit despre personalitatea scriitorului tulcean și a adus în discuție o lucrare de specialitate semnată de profesorul Gheorghe Bucur.
Prezentă la eveniment, Aurelia Catrinescu, din cadrul Bibliotecii Orășenești „Valentin Șerbu“ Babadag, a vorbit despre valoarea umană și culturală a cunoscutului prozator care a trăit timp de zece ani în orașul Babadag din județul Tulcea.
În completare, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a insistat asupra circumstanțelor care au contribuit la dezvoltarea acestei adevărate valori născute la Tulcea: „Sunt convins că domnul Valentin Șerbu nu ar fi fost omul care a devenit și pe care doamna Catrinescu l-a cunoscut, cu atâta sensibilitate, cu atâta trăire și atâta emoție, dacă nu ar fi avut, din nefericire, o viață destul de grea. S-a născut într-o perioadă destul de dificilă și a avut de suferit pentru că a fost un om foarte principial“.
În plus, pornind de la ideea că și Valentin Șerbu a fost bibliotecar timp de trei ani în cadrul Bibliotecii județene, vicepreședintele Huleni și-a exprimat respectul și aprecierea pentru cei care accesibilizează cărțile pentru tineri (și nu numai).
„Când mergeam la bibliotecă, pentru mine, bibliotecarii erau cele mai importante persoane. Și știți de ce? Pentru că dumneavoastră, bibliotecarii, ați citit foarte mult și aveți darul de a ne transmite și nouă astfel de informații, iar din acest motiv vreau să vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce faceți în fiecare zi“, a mai transmis Mihai Huleni.
Prezent la evenimentul organizat la sediul Bibliotecii Județene, Florin Alexandru Dică, arhitect și scriitor (stabilit în Spania), nepot pe linie maternă al scriitorului tulcean Valentin Șerbu, a vorbit despre drumul lui în orașul Babadag, pe urmele „fantasticului provincial“, insistând asupra oportunității traducerii în limba franceză a unor lucrări semnate de Șerbu.
Sursa: Realitatea de Tulcea