Un număr de 1900 de exemplare din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) au fost eliberate azi în Dunăre, la Isaccea, într-un eveniment de repopulare organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” în cadrul proiectului MEASURES (Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării).

,,Scopul acțiunii este salvarea și consolidarea acestei specii de sturion din Dunăre extrem de periclitată, prin metode de conservare de ultimă generație. Exemplarele eliberate în Dunăre au fost marcate, astfel încât să poată fi identificate la o viitoare recapturare în vederea studiilor de specialitate. Această metodă de marcare ajută la evaluarea ratelor de supraviețuire pentru sturionii eliberați în sălbăticie, ceea ce va oferi o perspectivă valoroasă pentru viitoare acțiuni de repopulare.” a declarat dr. Marian Paraschiv, managerul de proiect.

„Speciile de sturioni se confruntă în momentul de față cu un declin accentuat, ca urmare a degradării continue a habitatelor și a întreruperii rutelor de migrație cauzate de diferite construcții hidrotehnice. Tocmai de aceea, măsurile de redresare a acestor specii trebuie sa cuprindă, pe lângă acțiunile de populare a Dunării cu exemplare de sturioni și acțiuni de identificare a habitatelor afectate și a măsurilor ce se impun pentru reabilitarea acestora” a declarat, la rândul său, dr. biolog Marian Tudor, director al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea.
Declinul speciei a fost cauzat în principal de construcția de baraje (Porțile de Fier I și II) care au blocat accesul sturionilor spre zonele de reproducere din zona Dunării Inferioare au spus, în repetate rânduri, reprezentanții asociațiilor de pescari. Această specie de sturion poate atinge 2,35 m lungime și poate cântări peste 100 kg. Momentan, nisetrul se află pe lista roșie a speciilor critic periclitate a IUCN.

Sturioni din reproducători sălbatici

Cele o mie de exemplare de nisteru care au fost eliberate joi la Isaccea provin dintr-o fermă piscicolă din județul Tulcea și provin din reproducători proveniți din mediul natural. Alevinii au fost crescuți în bazine piscicole din ce în ce mai mari, în conformitate cu etapele de dezvoltare ale acestuia.
Acest lucru este esențial în cazul speciilor migratoare, deoarece acestea trebuie să se obișnuiască cu apa în care se vor întoarce pentru reproducere.

„Povestea tinerelor exemplare de nisetru nu se termină însă cu eliberarea în sălbăticie. Ele vor fi urmărite, în caz de capturare, cu ajutorul mărcii implantate. Datele de recapturare sunt foarte importante deoarece oferă informații despre succesul efortului de repopulare, starea populației sălbatice, starea mediului natural și, nu în ultimul rând, în cazul speciilor migratoare, despre existența și funcționalitatea coridoarelor ecologice.
Fragmentarea cursurilor de apă prin structuri transversale de genul barajelor hidroelectrice sau măsurilor de prevenire a inundațiilor reprezintă o amenințare reală la adresa populațiilor de pește, dacă ele nu mai sunt în măsură să ajungă la habitate importante precum locuri de reproducere, de hrănire sau de iernare” a declarat Cristina Munteanu, reprezentant WWF România.

,,Am dat curs invitației domnului dr. Marian Tudor și am participat la acțiunea de repopulare de azi tocmai pentru că apreciez foarte mult activitatea, în general, acestui institut.
Fiind un proiect de cercetare al INCDD și al partenerilor acestui institut de prestigiu am încredere că cei 1900 de sturioni din specia nisetru vor ajunge la maturitate în mediul natural.” a declarat prefectul Lucian Furdui, prezent la eveniment.

Evenimentul de la Isaccea a fost organizat în cadrul proiectului MEASURES, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană (FEDR, IAP). Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați pagina proiectului: www.interreg-danube.eu/measures.

Despre proiect

Proiectul MEASURES adună laolaltă 10 țări aflate de-a lungul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria). Partenerii din proiect și-au unit forțele pentru conservarea speciilor de pești migratori în pericol de dispariție din bazinul Dunării. De-a lungul celor 3 ani de proiect, MEASURES va cartografia și va identifica habitate cheie pentru peștii migratori, prin dezvoltarea și testarea unei metodologii specifice, va dezvolta o strategie armonizată pentru restaurarea coridoarelor ecologice și va susține includerea acesteia în viitoarele planuri de management.

Proiectul va crea, de asemenea, o bază de date online – the ‘MEASURES Information System’ – care va facilita accesul experților, factorilor de decizie și publicului larg la informațiile relevante disponibile.

Articolul precedentLiderii USR Est își declară sprijinul pentru construcția podului și dezvoltarea infrastructurii rutiere
Articolul următorNoi prevederi privind „Înțelegerea de Cooperare Tulcea – Cahul”