Ziua Dobrogei

Ziua Dobrogei se sărbătorește, în fiecare an, la data de 14 noiembrie, pentru a consemna restabilirea, în anul 1878, a autorității statului român asupra acestei provincii istorice românești. Revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, în urma Războiului de Independență din anii 1877-1878, poate fi considerată ca fiind cel de-al doilea element principal al procesului de coagulare a unității de stat a românilor după Unirea Principatelor, din anul 1859. Totodată, prin cei 245 de kilometri de țărm românesc la Marea Neagră, Dobrogea asigură țării noastre ieșirea la Oceanul Planetar, iar cei 15.570 km² ai teritoriului dobrogean românesc și suprafața de aproximativ 30.000 km² din proximitatea litoralului României de la Marea Neagră sunt în aria de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Forțele Navale Române au marcat Ziua Dobrogei la Tulcea și la Constanța. În garnizoana Constanța, marinarii militari au participat duminică, 14 noiembrie, la o ceremonie militară organizată la Monumentul Independenței din parcul Casei de Cultură și au depus coroane de flori în cinstea eroilor martiri care s-au jertfit pentru reîntregirea țării, iar la Tulcea, militarii au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independență în cadrul unei ceremonii militare.

„Astăzi este ziua noastră, este ziua în care sărbătorim 143 de ani de când, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern, moment care a constituit un pas important spre Marea Unire, dorința de veacuri a tuturor românilor. Idealul dobrogenilor a devenit realitate la sfârşitul secolului al XIX-lea, după ultima perioadă marcată de ocupația otomană la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră.
Dobrogea este un tărâm binecuvântat. Cea mai bună dovadă a acestui fapt o reprezintă ARMONIA în care trăiesc cele 18 etnii. Conflictele interetnice nu există, iar, din punct de vedere religios, există toleranță și respect reciproc pentru propriile valori. Două dintre cele mai importante atribute ale unei națiuni sunt independența și unitatea. Dobrogea le-a obținut pe amândouă la 14 noiembrie 1878, prin luptă, sacrificiu dar, mai ales, prin insistența și dorința de a fi alături de toți frații români! Pe această cale, doresc să le urez tuturor celor ce locuiesc pe acest colţ de pământ binecuvântat, un călduros „La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, tulceni! Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți!”, a declarat vicepreședintele CJ Tulcea Mihai Huleni.
“Lecția pe care ne-a oferit-o unirea Dobrogei cu România este că forța stă în unitate, proiecte comune și decizii curajoase. Să arătăm tuturor că suntem unul pentru toți și toți pentru Dobrogea. Ne confruntăm cu provocări noi, într-o țară și o Europă care se recuperează după o perioadă fără precedent. Vom reuși să ieșim învingători dacă vom rămâne solidari și vom acționa îndrăzneț și fără compromisuri pentru o viață economică și socială mai bună, în care dreptul la sănătate, educație, infrastructură și sprijin pentru inovație și performanță sunt respectate și garantate. Să privim cu respect pentru trecut și cu încredere spre un viitor mai bun pentru fiecare familie de dobrogeni. Vă urez ‘La mulți ani’ și vă îndemn să nu uitați că Dobrogea este un pământ binecuvântat de natură și un model de conviețuire interetnică, unic în Europa.
La mulți ani, Dobrogea!”, Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța!
Articolul precedentNegocierile pe programul de guvernare continuă duminică. Cîţu: Sper că putem să discutăm astăzi cu PSD despre propunerea de premier
Articolul următorMiron Mitrea, analiza momentului – Care sunt cele 3 nume de posibil prim-ministru