Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei. Totodată a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ca instituție specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.
Anul acesta, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 28 de ani de la declararea rezervației biosferei prin acțiuni de conștientizare și educație ecologică în cadrul Taberei Naționale de Educație ecologică ”Prietenii Deltei”, organizată de către Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Tulcea, la Centrul de agrement din Sulina, în perioada 28 august – 3 septembrie.
În cadrul taberei la care participă 150 de tineri cu vârste între 14 și 20 de ani, reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării vor susține prezentări la Centrul de Vizitare din Sulina cu privire la importanța deosebită a valorilor naturale și culturale a Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional.
În septembrie 1990, la recomandarea Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) și ca urmare a strădaniilor unui grup de oameni de știință, Guvernul României a declarat întreaga Deltă a Dunării și unele zone învecinate însumând o suprafață totală de 580.000 ha, ca Rezervație a Biosferei Delta Dunării (RBDD).
Valoarea patrimoniului natural al Rezervației Biosferei „Delta Dunării” a fost recunoscută prin includerea acesteia în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei, în cadrul programului UNESCO – „Omul și Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă și includerea în Lista Convenției Ramsar (septembrie 1991), precum și prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).

În septembrie 2010, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară și pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervației Biosferei Delta Dunării în anul 2000. Diploma Europeană a Ariilor Protejate, este una din cele mai prestigioase distincții din Europa, atât datorită criteriilor științifice care trebuie respectate, cât și mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora. Prin zonele sale umede care adăpostesc o floră și o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică și culturală deosebită pentru Europa.

Cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă, Delta Dunării este faimoasă de asemenea ca fiind una dintre cele mai întinse zone umede de pe pământ. Habitatele naturale formate aici oferă condiții propice de dezvoltare a unei biodiversități impresionante a ecosistemelor deltaice.
Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanță comunitară (SCI) cât și ca Arie Specială de Protecție Avifaunistică (SPA), datorită frumuseții și bogăției zonei și varietății de biotopuri și resurse, care o fac unică nu numai în Europa, ci și în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii. Toate acestea determină statutul special și măsurile de protecție aplicabile pe teritoriul RBDD care sunt întărite și de prevederi legale în vigoare.

Articolul precedentInspectoratul Școlar Județean Tulcea şi-a premiat elevii de excepție!
Articolul următorO fetiță de patru ani plecată de acasă, s-a întors în familie după ce un tulcean a anunțat la 112 că a gasit copilul singur pe stradă