In aceasta dimineata, Casa Avramide din municipiu a gazduit o conferinta de presa organizata de directorul ICEM Tulcea, dr. Sorin Ailincai, cu tema „Reintoarcerea vaselor romane”. In fapt, a fost vorba despre un proiect axat pe reconstructia si darea la apa a unui vas roman de razboi, folosit acum doua mii de ani pe Dunare si Rin.

Conferinta de presa la Casa Avramide

La conferinta a fost prezent si profesorul universitar Boris Dreyer de la Universitatea din Nurnberg – Germania, sufletul acestui proiect, care a explicat auditoriului date tehnice si istorice despre proiect, ajutat la traducere  si completari de catre dr. Alexander Rubel, directorul Institutului de Arheologie din Iasi,  pe care vi le vom reda in cele ce urmeaza.
Vasul roman de lupta, numit LIBURNA, a fost reconstruit in copie fidela dupa un artefact dezgropat intr-o zona a Dunarii aproape de Nurnberg. Au fost folosite scanduri de 17 metri lungime, taiate la gater din trunchiuri de brad si stejar, curbate la abur si imbinate cu materiale specifice romanilor de acum 2000 de ani, pene din lemn, calti, clei si rasina. Constructia in sine cantareste peste doua tone si poate fi propulsata pe apa cu ajutorul vaslelor, dar si a vantului, avand prevazute doua tipuri de vele.
Astfel de nave erau prevazute initial pentru patrulare pe Rin si Dunare, impotriva popoarelor migratoare care fortau granitele imperiului, dar puteau fi folosite si ca transportoare rapide de trupe in zonele indepartate, unde legiunile pedestre ar fi ajuns mult mai tarziu, in cazul atacurilor barbare.
Constructia navei antice a costat aproximativ 160 de mii de euro, fonduri puse la dispozitie de universitatea germana, cu ocazia implinirii a 275 de ani de la infiintareaFriedrich Alexander Universitat Erlangen – Nurnberg.
Deja celebra liburna, care a participat duminica trecuta la o demonstratie pe Dunare, la Isaccea, va putea fi vazuta si la Tulcea, maine, in dreptul falezei, cu ocazia Zilei Marinei, cu incepere de la orele 9.00. Vaslasii vor fi sportivi de la clubul de caiac-canoe SCM Danubiu, cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani. Nava va porni in aval din zona garii si va naviga aproape de mal, pentru a fi vazuta de aproape de multimea care va fi prezenta pe faleza. La finalul paradei, aceasta va fi urcata pe peridoc si va pleca spre Germania, unde va deveni obiect de studiu pentru studentii Univesitatii din Nurnberg.

„Este un lucru inedit pentru orasul nostru. Foarte frumoasa si spectaculoasa a fost reprezentatia de la Isaccea, de duminica, unde ICEM impreuna cu asociatia Pro Noviodunum au organizat a treiaeditie a Picnicului la cetate. De abia astept sa vad maine nava la apa, pe Dunare si sper sa creeze si o parere mult mai buna despre ce inseamna istorie si traditie anica, la gurile Dunarii de jos” – a declarat pentru ziarul nostru dr. Sorin Ailincai, directorul ICEM Tulcea.

Articolul precedentLansare de proiect: Modernizarea infrastructurii pe traseul Vișina – Ceamurlia de Sus
Articolul următorUn tânăr de 22 de ani s-a înecat în Dunăre în timp ce se afla la pescuit