Impactul escalei navei-școală „Mircea” la Tulcea, din perioada 15-16 septembrie, a fost foarte mare în comunitatea locală. Duminică, 15 septembrie, în prima zi a escalei, câteva mii de oameni au vizitat cea mai prețuită navă a Marinei Militare Române, acostată pentru prima dată în cei 80 de ani de când se află în serviciu, în portul dunărean de la porțile Deltei Dunării.

Iată şi câteva date despre această navă fanion a marinei militare:

1. Bricul Mircea poartă numele a două nave din marina scoala românească.Cea de-a doua a luat numele primei şi se afla încă în dotarea Marinei că nava școală.
2. Prima navă bricul Mircea a fost construită în anul 1882 în Anglia şi a funcţionat până în 1944. Cea de a doua navă a fost construită în anul 1939 în Germania şi funcţionează şi în prezent.
3. Doar prima navă era de tip BRIC (velier cu 2 catarge), cea de a doua este de tip BARC (velier cu 3 catarge). Actuala nava a fost botezată după numele primei nave.Este denumire dată „în memoriam”, chiar dacă denumirea de bric este improprie.
4. Prima navă era construită integral din lemn iar cea de-a doua are corpul integral din oţel, are 84 de metri lungime, 12,5 metri lăţime , 3 catarge şi 23 de vele.
5. Bricul Mircea mai are 4 nave surori, toate funcţionabile şi astăzi:Eagle (SUA-captura de război de la nemţi), Gorch Fock (Germania), Sagres (Portugalia) şi Gorch Fock I (Germania), ex Tavarisch URSS-captura de război răscumpărata de nemţi în 1990
6. Numele de Mircea a fost dat după Domnitorul Mircea cel Bătrân care a stăpânit teritoriul romanesc dintre Dunăre şi Mare
7. Nava are dubla tracţiune: vele şi motor diesel de 1100CP şi un echipaj de 200 de persoane.
8. Bricul Mircea a fost confiscat de ruşi şi redat totuşi României în anul 1946 la o ceremone la care au participat Regele Mihai şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ruşii îi puseseră numele RION
9. În prova, sub bompres, nava are un galion, reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei.

Articolul precedentAbateri rutiere sancționate de polițiștii tulceni
Articolul următorS-a deschis Concursul Naţional de Poezie ”Panait Cerna”, ediţia a XLV-a