În cadrul evenimentului ‘’Tulcea Esența diversităţii ‘’, Filiala Tulcea a Comunității Armâne din România organizează lansarea cărții „Sipetul cu îngeri”, autoare Catia Maxim.

Sipetul cu îngeri, apărut la Tracus Arte, pune în pagină identitatea reală a personajelor din trilogia Îngerii din Moscopole, readucând în prezent istoria tulburătoare a oraşului Moscopole,citadelă înfloritoare a aromânilor, suspusă atacurilor repetate, până la distrugerea totală şi la exodul masiv al populaţiei locale. Prozatoarea Catia Maxim nu este aromâncă dar în contact cu un fragment din istoria zbuciumată a acestei etnii,a devenit o căutătoare pasionată de adevărul istoric al aromânilor.Cartea se bazează pe mărturii ale strănepoatei personajului principal, Diana Coca Cozma precum şi a cumnatei acestuia, soţia fratelui mai mic, Tiberiu Dan.Totodată, autoarea a beneficiat de o nepreţuită documentație, descoperită într-un cufăr adus din Moscopole, la Bitolia, apoi la Sighişoara şi în cele din urmă la Bucureşti , de către Dan Telemac. Acesta este personajul central al cărţii, un redutabil intelectual cunoscut în special pentru traducerile remarcabile, în limba română, din opera scriitorului polonez Sienkiewicz.
Cercetând corespondenţa, documentele de stare civilă, înscrisurile oficiale, albumul foto din sipetul moscopolitan, Catia a reuşit să creioneze povestea adevărată a familiei lui Dan Telemac şi să dea viaţă figurilor istorice, imortalizate de pionierii cinematografiei balcanice, fraţii Ianachi şi Milton Manachi. Cartea este astfel un roman document despre aromâni, scris în respectul adevărului istoric, echidistant, putând afirma că parcursul familiei lui Dan Telemac se confundă cu istoria a numeroase familii de aromâni, constrânşi de vicistitudinile istoriei să-şi părăsească ţinuturile natale şi să pornească într-un exil pe care nici un aromân nu şi l-a dorit. Îngerii din Moscopole, Exilul, Istorii Îngemănate și Sipetul cu îngeri reprezintă un ambiţios proiiect literar, demarat în 2010, cu ocazia memorabilei Întâlniri ale Aromânilor de pretutindeni, la Moscopole şi încheiat cu editarea acestui roman document.
Absolventă a Universității Bucureşti, Facultatea de Limbă şi literatură română, Catia Maxim a scris mai multe romane beletristice, dar în ultimii ani a optat pentru cel istoric, care are virtutea de a face cunoscut trecutul, oferind şansa de a înţelege mai bine prezentul şi de a ne putea proiecta astfel, viitorul.
Problema aromânească s-a dovedit a fi de interes balcanic astfel încât primele două volume ale trilogiei au fost traduse de scriitorul şi traducătorul Dina Cuvata din Scopje, în macedo-slavâ.
Travaliul scriitoricesc al Catiei Maxim a fost răsplătit cu premii acordate de mai multe ascociaţii culturale aromâne.
Trilogia Îngerii din Moscopole şi Sipetul cu îngeri se adresează atât aromânilor cât şi publicului larg, cunoaşterea frământărilor din Balcani fiind un bun prilej de reflecţie asupra nefericirilor popoarelor provocate de politici neinspirate dar şi de interese economice şi financiare care au stat la baza atâtor tragedii istorice.
Lecturarea cărții Sipetul cu îngeri poate aduce cititorului neavizat, oportunitatea de cunoaştere a fenomenului balcanic şi a chestiunii aromâne în special iar celui avizat, posibiliatea de a traversa, odată cu filele acestui roman document, trei secole de istorie condensată a aromânilor. O istorie trăita, spusă cu onestitate și har de Catia Maxim, care vă așteaptă astăzi, 23 iulie a.c., la ora 17.30, la Casa Avramide, pentru o întâlnire de suflet autor-cititor. Cei prezenți vor fi desfătați prin audiția a câtorva piese de muzica armânească în interpretarea Cameliei Bizdu și a artistei Corina Elena Badea.

Articolul precedent300 de tone de gunoaie ridicate din ghetoul C3C. E inimaginabil ce e în acel bloc!
Articolul următorTânără de 15 ani lovită de un şofer neatent pe trecerea de pietoni