Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan s-a aflat vineri, 14 Septembrie a.c.  în județul Tulcea pentru informare și dezbaterea unor subiecte de actualitate deosebit de importante: pesta porcină africană (PPA) și o discuție la “firul ierbii” cu tulcenii despre Europa și despre importanța  alegerilor europarlamentare din cursul anului viitor.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan împreună cu Ilie Ștefan, președintele PNL Tulcea, cu cei doi deputați liberali, Vasile Gudu și George Șișcu, au efectuat o vizită la cel mai mare complex de creştere a suinelor din judeţul Tulcea afectat de PPA și s-a declarat impresionat de eforturile pe care atât board-ul firmei cât si angajații îl depun pentru a depăși un moment dramatic în condițiile în care despăgubirile promise de guvern nu au ajuns la cei păgubiți.

“Pentru a obține sprijin financiar din partea Comisiei Europene trebuie ca mai întâi să înaintezi solicitări extrem de bine argumentate, de o documentație de profil, pe căi oficiale, conform cutumelor, a regulamentelor în vigoare. Ori doamna premier Dăncilă nu a reușit să facă acest lucru decât în urmă cu 2-3 zile ceea ce mi se pare inadmisibil. Pagubele cauzate de pesta porcină africană cresc de la o zi la alta, iar Tulcea este unul dintre cele mai afectate județe.

Eu am depus în data de 30 august două amendamente la Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 în care am cerut 110 milioane de euro pentru combaterea  PPA. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii noiembrie, însă am obținut deja sprijinul pentru aceste amendamente din partea Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Anul acesta în bugetul Uniunii Europene există o sumă alăcată combaterii PPA de 60 de milioane de euro tocmai pentru că anul trecut, în onoranta calitate pe care am avut-o, de negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018, am prevăzut această sumă în buget.

Revenind la amendamentele pe care le-am făcut în urmă cu două săptămâni, pentru ca acești bani să ajungă într-un final la fermierii români  trebuie ca Guvernul Dăncilă să respecte condițiile europene în vigoare. Principala condiție impusă de Uniunea Europeană pentru a aloca acești bani fermierilor europeni drept despăgubire este ca el, Guvernul statului membru afectat să dovedească că au fost luate toate măsurile necesare pentru stoparea răspândirii epidemiei. Guvernul Dăncilă, însă, a arătat până acum incapacitatea de a stopa această răspândire a bolii dovadă fiind faptul că apar zilnic focare noi. A existat deja un raport de audit al Comisiei Europene din 2017 care arăta că România nu aplică măsuri eficiente și necesare în vederea prevenirii pestei porcine, precum gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale. Mai mult, cum spuneam, Guvernul României nu a transmis nici până astăzi Comisiei Europene documentația completă  necesară pentru obținerea sprijinului financiar.

Solicit în mod public Guvernului Dăncilă să-și facă datoria iar toți cei afectați de pesta porcină africană să fie despăgubiți cât mai repede posibil (!) Deasemenea, în regim de urgență, să ia toate măsurile necesare pentru stoparea epidemiei și aplicarea recomandărilor din auditul Comisiei Europene de anul trecut. Concomitent, ar trebui modificat Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și legislația  aferentă prin înființarea unui Fond mutual agricol din care să poată fi acoperite pierderile agricultorilor.

Ulterior, după îndeplinirea tuturor condițiilor de mai sus, se va putea solicita și sprijin de la Uniunea Europeană.

Din păcate, România este condusă de un prim-ministru în care UE nu are încredere, un prim-ministru despre care UE ştie că  încearcă să slăbească Justiţia statului de drept, că girează acapararea instituţiilor într-o capcană a politicului, că a girat violenţe ale instituţiilor din subordinea sa în faţa unor protestatari paşnici pe 10 august a.c., că îndreaptă  economia României pe un drum greșit. In aceste condiții există o serie de semen de întrebare care se ridică în fiecare zi”, a declarat la reuninunea liberalilor tulceni Siegfried Mureşan.

Referindu-se la alegerile europarlamentare, Siegfried Mureșan a menţionat că programul electoral va fi realizat împreună cu alegătorii şi că va institui un set unic de norme de absorbţie a fondurilor structurale pentru toate statele europene bazate pe bune practici, cu reguli simple, transparente şi controale reduse.

„Doar europarlamentarii PNL vor putea livra în următorii cinci ani certitudinea că promisiunile lor se vor regăsi în realitate. Europarlamentarii PSD sunt izolaţi la socialiştii europeni. Socialiştii europeni, ei înşişi sunt slabi în foarte multe state europene şi de aceea tolerează PSD în rândurile lor, pentru că au nevoie de 10 mâini care să voteze din partea PSD din România. Dacă socialiştii europeni ar fi mai puternici, s-ar distanţa de PSD pe care-l văd că face multe lucruri greşite”, a mai declarat eurodeputatul PPE în cadrul dexbaterii de la Tulcea unde au fost prezenți primari și consilieri PNL, reprezentanți ai mediului de afaceri, specialiști, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media.

Articolul precedentDeputatul european Siegfried Mureșan: „Am cerut 110 milioane de euro pentru pestă porcină în bugetul UE din 2019”
Articolul următorMașină în flăcări la Iazurile